EL ja Liibüa pidasid kõnelusi Vahemere operatsiooni üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smugeldajad toovad inimesi üle Vahemere selleks selgelt mitte ette nähtud alustel.
Smugeldajad toovad inimesi üle Vahemere selleks selgelt mitte ette nähtud alustel. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini pidas kolmapäeval Liibüa välisministri Mohamed al-Dayriga kõnelusi Euroopa mereväe kriisiüksuse üle, mille eesmärgiks on tõkestada inimsmugeldajate tegevust Vahemerel.

«Kohtumine leidis aset mereväeoperatsiooni EUNAVFOR MED ettevalmistamise kontekstis, see keskendub nende isikute ärimudeli lammutamisele, kes on seotud inimeste smugeldamisega,» teatas Brüssel.

Mogherini kohtumisest Dayriga võtsid Brüsselis osa ka Itaalia välisminister Paolo Gentiloni ja tema Briti kolleeg Philip Hammond.

Loodava kriisiüksuse peakorter  hakkab baseeruma Itaalias, Suurbritannia aga koostab ÜRO resolutsiooni, mis annaks üksusele õigusliku raamistiku. Kriisiüksuse loomise otsus langetati 18. mail.

Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse suursaadik ÜRO juures Ibrahim Dabbashi ütles teisipäeval, et Liibüa valitsus keeldub andmast heakskiitu ÜRO tegevustele, mis toetavad Euroopa sõjalist kava inimsmugeldajatega võitlemiseks Vahemerel.

«Liibüa seisukoht on selge: kuniks Euroopa Liit ja mõned teised riigid ei tegele legitiimse (rahvusvaheliselt tunnustatud) valitsuse kui Liibüa rahva ainsa esindajana, siis nad ei saa meie poolt heakskiitu,» ütles Dabbashi.

Sel aastal on Põhja-Aafrikast üle Vahemere Itaaliasse jõudnud juba rohkem kui 45 000 ebaseaduslikku migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles