Indiat vaevab mure: külaelanikud ei taha tualette kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

India peaministri Narendra Modi mullu suvel algatatud kampaania «Puhas India» kogub tuure: aastaks 2019 peavad rohkem kui 60 miljonit kodu saama omale kõikidele sanitaarnõuetele vastavad väljakäigud. 

Põhja-India Uttar Pradeshi osariigi külaelanik Rameshwar Natholi tundis imestust, kui ootamatult saabunud töömehed asusid tema hurtsikusse käimlat ehitama – ta ei olnud riigilt midagi palunud ja harjunud sarnaselt miljonite teiste indialastega käima end looduses kergendamas.

Kuid väljakäikude ehitamine on lihtsam osa probleemist – keerulisem on saada inimesed neid ka tegelikkuses kasutama. «Me ei küsinud kunagi tualeti järele ja nüüd me oleme selle otsas kinni,» sõnas 20-aastane Natholi. Tema isa jäi nõusse: kodulähedane kemmerg pole hea mõte. Kükitamisalune auk saab liiga kiiresti täis ja ta ei viitsi seda kuigi tihedalt puhastamas käia. «Välja põllule minna on tervislikum. Värske tuuleiil on parem kui selles tillukeses ruumis istuda.»

India maapiirkondade arengu eest vastutav minister Chaudhary Birender Singh lausus, et inimeste kallal tuleb teha palju veenmistööd. «Pikka aega me oletasime, et kui ehitame käimlad, siis rahvas tarvitab neid automaatselt. Aga me peame nende kasutustihedust aja jooksul hoolikalt jälgima ja seda külanõukogudele antava rahaga pidevalt motiveerima. Ainult siis muutub see igapäevaseks harjumuseks.»

Rohkem kui 53% India majapidamistest – maal jääb see arv 70% lähedusse – ei ole tualettruumi. Kehvasid hügieenitingimusi peetakse vastutavaks 80% maapiirkondi vaevavate haiguste eest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles