Euroopa Kohus lubas halvatud prantslasel surra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vincent Lambert.
Vincent Lambert. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Inimõiguste Kohus otsustas, et seitse aastat koomas viibinud halvatud prantsuse mehe Vincent Lambert`i võib teda elus hoidvate seadmete küljest lahti ühendada.

39-aastane Lambert jäi üleni halvatuks mootorrattaõnnetuse tagajärjel ja sellest ajast peale on tema pereliikmed olnud mehe saatuse suhtes eriarvamusel. Abikaasa Rachel ja mitmed õed-vennad jäid nõusse arstide soovitusega tema elu lõpetada, sest paranemiseks puuduvat igasugune lootus. Naise sõnul poleks tema mees olnud eales nõus sellega, et teda säärases seisundis hoitakse.

Seevastu usuvad mehe katoliiklastest vanemad, et Lambert on näidanud paranemismärke ja vajab ainult veelgi paremat hoolt. «Asi pole üldse selles, et me ei tahaks lasta tal minna. Me lihtsalt ei soovi, et ta vagaks tehtaks,» lausus tema ema Viviane mõne kuu eest. Vanemad andsid kohtuasja Euroopasse pärast seda, kui ka Prantusmaa kõrgeim kohus otsustas mullu eutanaasiaõiguse kasuks.

Halastussurm on Prantsusmaal illegaalne, kuid 2005 aastal vastu võetud passiivse eutanaasia seaduse järgi võivad arstid «tõmmata juhtme seinast».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles