Kreml: jälgime meedia teateid USA raketipaigutamise plaanidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Moskva jälgib tähelepanelikult USA meedias levivaid avaldusi USA kavatsusest viia Euroopasse või Aasiasse maismaal paiknevaid rakette ning analüüsib neid teateid üksikasjalikult, ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov reedel.

«Tõepoolest oleme avaldusi jälginud. Peame neid analüüsima enne mis tahes arvamuse andmist,» lausus Peskov.

USA kaalub jõulisi vastusamme keskmaa tuumajõudude leppe (INF) väidetavale Venemaa-poolsele rikkumisele, sealhulgas Euroopasse maismaal paiknevate rakettide paigutamist, mis võiksid ennetavalt Vene raketid hävitada.

«Vastujõu» variant on võimaluste seas, mida Washington kaalub osana protsessist, mille käigus vaatab USA valitsus Moskva Ukraina-vastase agressiooni taustal üle kogu oma Vene poliitika.

1987. aastal sõlmitud INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise lennukaugusega tiibrakettide, samuti stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise. Olemasolevad varud tuli hävitada 1991. aasta 1. juuniks.

Ühendriigid süüdistavad Venemaad maismaalt tulistatava tiibraketi katsetamises, mida INF lepe keelab.

Kaitseministeeriumi kõneisik, kolonelleitnant Joe Sowers ütles reedel, et «kõik kaalumisel olevad tegevusvariandid on määratud tagama, et Venemaa ei saavutaks rikkumisega olulist sõjalist eelist».

Venemaa eitab lepingu rikkumist ning on süüdistanud selles hoopis USA tegevust raketitõrjesüsteemide rajamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles