Soome kaitseministri sõnul on suhted Eestiga uuele valitsusele eriti tähtsad

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö Foto: Toomas Tatar

Täna oma esimesele Eesti-visiidile tulnud Soome vastne kaitseminister Jussi Niinistö leidis veel enne oma siinse kolleegi Sven Mikseri juurde suundumist võimaluse saada kokku Eesti ajakirjanikega. Neid tervitas ta sissejuhatuseks enne intervjuusid lühikese, kuid väga korralikus eesti keeles kõnega.

«Mul on suur rõõm, et minu esimene visiit Eestisse sai korraldatud nii kiiresti kohe pärast mu ametisseastumist,» sõnas Niinistö. «Soome praegusesse valitsusprogrammi on sisse kirjutatud Soome ja Baltimaade, eriti Eesti, suhete tähtsus.»

Niinistö sõnul suhtub nende valitsus NATO-küsimusse pragmaatiliselt ning asub peagi analüüsima alliansiga liitumise plusse ja miinuseid. Selline ülevaade oleks tema hinnangul hea alus avalikuks NATO-debatiks.

Samas jäi Niinistö kahtlevaks küsimuses, kas soomlased võiksid liituda Ämarile rajatava väljaõppekeskusega. «Soome pole NATO riik, mulle tundub, et see Ämari keskus on pigem NATO riikidele,» sõnas ta. «Aga muidugi jälgime me hoolega, mis seal tehakse ja oleme sellest huvitatud.»

2011. aastast Põlissoomlaste esindajana Soome parlamendisaadiku leiba söönud Niinistö sai kaitseministriks tänavu 29. mail põhjanaabrite uues Juha Sipilä juhitavas koalitsioonivalitsuses. Oma põhierialalt on ta sõjaajaloolane, Helsingi ülikooli ja Soome Riigikaitseülikooli dotsent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles