Austraalia: Islamiriik arendab keemiarelvi ja on neid juba kasutanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarmini külas Idlibi provintsis korraldasid Süüria valitsusväed märtsis arvatavasti kloorirünnaku.
Sarmini külas Idlibi provintsis korraldasid Süüria valitsusväed märtsis arvatavasti kloorirünnaku. Foto: SCANPIX

Niinimetatud Islamiriik on näidanud, et on valmistunud keemiarelva kasutamiseks ning tõenäoliselt leidub nende ridades ka eksperte, kes selle arendamisega võiks tegeleda, sõnas eile Austraalia välisminister Julie Bishop.

Eile Austraalia Grupi kohtumise järel peetud kõnes kinnitas Bishop ka, et Austraalial pole mingit kahtlust – Süüria valitsusväed on kasutanud viimase nelja aasta jooksul nii sariini kui kloorgaasi. End Islamiriigiks nimetavate äärmuslaste puhul on seni aga üldiselt arvatud, et nad küll tahaksid keemiarelvi, ent alles püüdlevad nende poole.

Austraalia välisminister Julie Bishop ja koaala. Foto: Scanpix
Austraalia välisminister Julie Bishop ja koaala. Foto: Scanpix Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Bishopi sõnul on aga äärmuslased kasutanud kloorgaasi ning värvanud endi ridadesse oskusteabega eksperte, mistap on selge, et islamistid tegelevad keemiarelvadega arvatust palju tõsisemalt. Eksperte on äärmuslastega liitunud ka lääneriikidest.

«Tõenäoliselt on Daesh-i (rühmituse araabiakeelne akronüüm) kümnete tuhandete värvatute seas neid, kellel on tehnilised teadmised keemiarelvade jaoks vajalike ainete tootmiseks ja relvade ehitamiseks.»

Mitmetes Iraagi ja Süüria osades on tuvastatud kloorgaasi kasutamist isevalmistatud lõhkekehades. Märtsis teatas Iraagi autonoomse piirkonna Kurdistani valitsus, et pinnase ja riidetükkide analüüsidest leiti, et IS kasutas jaanuaris toimunud autopommi rünnakus kloorgaasi.

Bishop ütles Austraalia grupile, et on vaja tugevdada rahvusvahelisi püüdlusi toksiliste kemikaalide leviku ja kasutamise peatamiseks ning olla valvsad keemiliste ja bioloogiliste relvade suhtes.

Bishopi sõnul on IS ja teised sarnased terrorirühmitused üks suurimaid julgeolekuohte, millega maailm silmitsi seisnud on. Varem on minister hoiatanud, et Austraaliast äärmuslastega ühineda soovijate hulk ei ole kahanenud – praegu võitleb neid Iraagis ja Süürias džihadistlike rühmituste ridades üle saja. Äärmuslusega võitlemiseks on Austraalia muuhulgas kriminaliseerinud terroristide meelispaikadesse reisimise.

Austraalia Grupp loodi 1985. aastal, piiramaks keemia- ja bioloogilise relva valmistamiseks vajalike keemiliste- ja bioloogiliste toimeainete ja relvade levikut. Austraalia Gruppi kuulub ka Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles