Türgi president saadab välismeedia suunas vandenõuteooriamaigulisi süüdistusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sarjas päev enne parlamendivalimisi välismeediat - teda häirisid nii Guardiani kui New York Times'i lood Türgist.

Türgi president andis täna Briti ajalehele The Guardian korralduse teada oma piire ning väitis, et USA ajalehe The New York Timesi taga seisab juudipealinn.

Erdoğan on valimiste eel korduvalt meediaga pahandanud. Kodumaine meedia seisab aga silmitsi ka vahistamiste ja kohtulike süüdistustega. Türgis suureneb kartus, et tema ametiajal on riigis aset leidnud väljendusvabaduste vähenemine.

Presidenti häiris Guardianis ilmunud artikkel, milles kritiseeriti tema valitsusaega, ning juhtkiri pealkirjaga «Kasvav autokraatia ohustab võtmetähtsusega riiki». 

«Kas teate mida Briti ajaleht ütleb nende valimiste kohta,» lausus Erdogan. «Selle sõnul ei lubata ebatäielikult läänestunud ja vaestel moslemitel oma riiki hallata.»

«Kes te olete? Olete häbematud,» ütles president. «Tundke oma piire. Mis ajast on teile antud selline autoriteet?»

Lisaks sarjas ta ka New York Timesi, milles kirjutati, et Erdoğani ametiajal on kogunenud Türgi kohale tumedad pilved.

Presidendi sõnul teeb leht kampaaniat Türgi juhtide vastu, kelle ajalugu ulatub tema sõnul tagasi osmanite sultani Abdülhamit II-ni, kes valitses impeeriumi selle lagunemise viimases etapis.

«Nüüd nad sülgavad mind sama vihaga .... On selge, kes on nende patroonid. Selle taga on kahjuks juudipealinn,» ütles riigipea.

Erdoğan oli Türgi peaminister aastatel 2003-2014. Seejärel sai temast riigi president.

Homme toimuvad Türgis parlamendivalimised. Valimiste eelne periood ei ole olnud rahulik. Sel nädalal sai kurdimeelse Rahvademokraatliku Partei (HDP) meeleavaldusel toimunud kahes plahvatuses surma kaks ja viga 133 inimest.

HDP vastu on toime pandud veelgi rünnakuid. Neljapäeval sai erakonna valimiskoosolekul Ida-Türgis Erzurumis puhkenud kähmluses viga mitukümmend inimest.

Türgi 7. juuni üldvalimistel võib HDP etendada võtmerolli. Kui erakond ületab kümneprotsendise valimiskünnise, ei pruugi võimuerakond Õigluse ja Arengu partei (AKP) saada parlamendis piisavat enamust põhiseaduse muutmiseks. See nurjaks president Recep Tayyip Erdoğani plaani muuta parlamentaarne Türgi presidentaalseks riigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles