Serbia parlament ratifitseeris võtmelepingu ELiga liitumiseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia parlamendi liikmed aplodeerimas pärast stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingu ratifitseerimist.
Serbia parlamendi liikmed aplodeerimas pärast stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingu ratifitseerimist. Foto: Reuters / Scanpix

Serbia parlament ratifitseeris täna stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingu (SAA), mis avab riigile tee Euroopa Liiduga liitumiseks.


SAA lepingut toetas 139 parlamendisaadikut ja oma vastuhääle andis sellele 26 rahvaesindajat, vahendas BBC News.

Valitsuskoalitsioonil õnnestus saada piisaval hulgal toetushääli vaatamata sellele, et parlamendivalimistel rahva suurima toetuse pälvinud natsionalistlik Serbia Radikaalne Partei SRS, kellele kuulub 78 saadiku kohta 250-liikmelises parlamendis boikoteeris hääletust.

Samuti ei osalenud hääletusel SRSist eraldunud saadikuterühm, kes moodustas Tomislav Nikolici juhtimisel oma fraktsiooni.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso andis eelmisel nädalal mõista, et Serbiast võib järgmisel aastal saada Euroopa Liidu kandidaatriik, kuid selleks peab Serbia täitma kõik vajalikud nõudmised.

Serbia jaoks on võtmeküsimusteks koostöö Jugoslaavia rahvusvahelise kriminaaltribunali ICTY-ga ja Kosovo küsimuse lõplik lahendamine.

Serbia läänemeelne valitsus on viimasel ajal parandanud suhteid Euroopa Liiduga ja on sõjakuritegude eest süüdistatava Radovan Karadžići vahistamise eest saanud rahvusvaheliselt üldsuselt tunnustussõnu.

Serbia loodab Euroopa Liiduga liituda 2014. aastal.

Serbia parlament toetas täna ka uue gaasilepingu sõlmimist Moskvaga, mille kohaselt omandas Venemaa riiklik naftakompanii Gazprom 51 protsenti Serbia naftafirma Nii üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles