Juncker: Kreeka pole omapoolset reforminimekirja esitanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles täna, et Kreeka, mille peaminister Alexis Tsipras kreeditoride nõudmised tagasi lükkas ja neid absurdseks nimetas, ei ole siiani esitanud alternatiivsete reformide nimekirja.

«Alexis Tsipras, minu sõber, lubas esitada neljapäeva õhtuks teise alternatiivse ettepaneku...mis ei ole seni veel minuni jõudnud,» sõnas Juncker.

Vasakradikaalse Syriza juhitava Kreeka valitsuse ja ELi ning IMFi läbirääkimistel on valitsenud patiseis juba üle nelja kuu. Osapooled ei ole jõudnud kokkuleppele Kreeka reformikavas, mille heakskiitmise korral saaks Ateena 7,2 miljardi euro suuruse laenumakse. ELi ja IMFi kreeditorid nõuavad laenumakse tingimustena Ateenalt karme tööjõuturu- ja pensionireforme.

Kreeka otsustas neljapäeval juunikuised laenumaksed ühte liita. Riigil tuleb seega maksta tagasi kuu lõpuks 1,6 miljardit eurot võlga.

Tsipras ütles neljapäeval, et on olemas punktid, mida võib pidada diskussiooni aluseks ning Kreeka esitatud reformikava on ainus laual olev realistlik plaan.

«On selge, et Kreeka valitsus ei saa mingitel tingimustel nõustuda absurdsete ettepanekutega,» lausus ta samal päeval parlamendile.

«Alexis Tsipras on minu sõber, ent sõbrad peavad kinni pidama miinimumreeglitest,» sõnas Juncker Saksa Baieri liidumaal G7 tippkohtumisel. «Tahaksin näha Kreeka alternatiivset ettepanekut. Tahaksin, et mul oleks aega seda üksikasjalikult analüüsida.»

Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis ütles täna, et ELi otsus esitada ettepanekud uue laenukokkuleppe sõlmimiseks oli agressiivne samm eesmärgiga terroriseerida Kreeka valitsust.

EL-i ettepanekud on solvavad, sõnas ta. «Me vajame reforme, võla ümberstruktureerimist ja investeeringuid. Kui me kõike kolme ei saa, me alla ei kirjuta,» lausus Varoufakis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles