Eluaegselt kinni istuv Ameerika sõdur: sõda neelas mu alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Bales.
Robert Bales. Foto: AP/Scanpix

Süütute Afganistani külaelanike tapmise eest eluks ajaks vangi mõistetud ameerika seersant Robert Bales palus oma kohtuotsuse muutmist ja selgitas, et «sõda neelas tema mõistuse».

Kaheksaleheküljeline kohtuametnikele mõeldud kiri jõudis ühtlasi kohaliku ajalehe The News Tribune kätte. Selles selgitab mees, mismoodi mõjus sõda tema psüühikale.

«Ma veetsin ligi kümmekond aastat sõda ja vihkamist külvates ja lõikasin saagiks vägivalda,» kirjutas Bales. «Pärast kahte aastat vanglas mõistsin: mida pidasin enne normaalseks, on tegelikult kõige kaugem normaalsusest üldse.»

Kohtuohvitser, kelle kätte kiri jõudis, keeldus karistuse muutmist arutusele võtmast. Bale mõisteti süüdi aastal 2013 ilma armusaamise võimaluseta selle eest, et tappis aasta varem Kandahari provintsis 16 relvastamata afgaani tsiviilelanikku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles