Türklased ähvardasid Rootsi valimisvaatlejaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsi Gävleborgi raadiojaam edastab, et pühapäeval toimunud Türgi üldvalimistel ahistati valimisi jälginud rootslastest vaatlejaid: sõjaväelased visanud nad välja Edela-Türgi Adiyamani linna valimisjaoskonnast.

Vaatlejad heitsid sõjaväelastele ette, et nood ei tohi viibida jaoskonnale lähemal kui 100 meetrit. «Ütlesime sõduritele, et nende käitumine on illegaalne,» rääkis koha peal viibinud Rootsi Vasakpartei noorteühendusse kuuluv Ellen Gustafsson. Selle peale võtsid sõdurid rootslased kinni ja vedasid nad hääletuskohast eemale. Vaatlejate sõnul muutus olukord veelgi pingelisemaks siis, kui nad uurisid: miks on kohal ainult võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei esindajad?

Sarnane juhtum leidnud rootslastest vaatlejatega aset Ida-Türgis Bingölis, kus sõdurid peletasid neid automaate kasutades valimisjaoskonnast eemale. «Olime ilmselge valimispettuse tunnistajaks – näiteks siis, kui ühe valimas käinud naise kõrval seisnud mees rääkis talle, kuidas hääletussedelit täita,» rääkis rühma esindaja Ann-Margarethe Livh Dagens Nyheterile. «Kui me juhtisime sellele tähelepanu, visati meid välja.»

President Recep Tayyip Erdoğani Õigluse ja Arengu Partei kogus valimistel 41% häältest, jäädes sellega tublisti alla loodetule kahele kolmandikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles