USA saadik: Venemaa tegevus Krimmis muutis mängureegleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Douglas Lute.
Douglas Lute. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa tegevus Krimmis ja Donbassis on mängureegleid fundamentaalselt muutnud, ütles USA suursaadik NATO-s Douglas Lute kolmapäeval Lätit külastades.

«Mitu aastat tagasi uskusime me, et Venemaa ja NATO huvides on jätkata partneritena ja teha koostööd. Aga täna see enam nii ei ole. Mäng on fundamentaalselt muutunud. NATO püüab säilitada sõjalisi ja diplomaatilisi kontakte, et suhtlust oleks võimalik jätkata,» ütles Lute.

Diplomaadi sõnul on Venemaa teise riiki tungides ja selle territooriumi okupeerides rikkunud mitmeid riikidevahelisi lepinguid.

«Venemaa on rikkunud Ukraina suveräänsust, ÜRO hartat ja mitmeid rahvusvahelisi leppeid, millele ta on alla kirjutanud. Venemaa viib ette hoiatamata NATO läheduses läbi suured sõjaväeõppused ega kutsu kohale alliansi vaatlejaid, nagu kokkulepped nõuavad,» ütles Lute, kinnitades, et NATO teatab õppustest alati ette ja vaatlejad on neile teretulnud.

«Meie peame rahvusvahelistest lepetest kinni ja ootame Venemaalt sama.»

Lute saabus kolmapäeval Lätti, et jälgida õppusi Saber Strike. Ühtlasi kohtub ta Läti välisministeeriumi ja kaitseministeeriumi riigisekretäridega, relvajõudude juhatajaga ning külastab Ādaži väebaasi.

Mitmeid NATO operatsioone juhtinud kindralleitnant Lute on USA saadik NATO juures 2013. aastast peale, aastatel 2007-2013 oli ta USA presidendi abi ja rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Afganistani, Pakistani ja India küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles