Erdoğan pole valimistulemuste teemal endiselt sõna võtnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SCANPIX

Pühapäevaste valimistega parlamendienamuse kaotanud Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtus täna opositsioonilise Vabariikliku Rahvapartei (CHP) kõrge poliitikuga.

Valimistulemus on ränk hoop nii valitsevale islamijuurtega Õigluse ja Arengu Parteile (AKP) kui Erdoğanile.

Kolmteist aastat Türgit valitsenud AKP lootis valimistel saada kahekolmandikulise enamuse, mis võimaldanuks tal muuta riigi põhiseadust eesmärgiga teha seni parlamentaarsest Türgist presidentaalne vabariik.

Pühapäevaste valimiste järel kujunes 550-liikmelises parlamendis keeruline olukord. Võimuerakond AKP võitis 258, Vabariiklik Rahvapartei (CHP) 132 ning Rahvuslik Liikumine (MHP) ja kurdimeelne Rahvademokraatlik Partei (HDP) kumbki 80 kohta.

Tekkinud olukord sunnib AKPd valima koalitsioonivalitsuse moodustamise või ennetähtaegsete valimiste vahel.

Erdoğan, kes ei ole valimistulemuste teemal veel sõna võtnud, pidas täna Ankaras ette teatamata kaks tundi kõnelusi CHP endise esimehe Deniz Baykaliga. Baykal juhtis erakonda 2010. aastani ja taandus siis esimehe kohalt.

Kohtumine annab hoogu spekulatsioonidele, et poliitiline ummikseis võib leida lahenduse CHP ja AKP «suure koalitsiooni» näol.

Baykal ütles pärast kohtumist ajakirjanikele, et Erdoğan ei välistanud ühtki koalitsioonivormi.

«Parteid peavad koalitsiooniküsimust arutama. President ei kavatse konsensust takistada,» ütles ta ja lubas informeerida kohtumise tulemustest ka CHP esimeest Kemal Kılıçdaroğlut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles