Vene kodanikud tungisid ebaseaduslikult Ādaži sõjaväebaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ādaži sõjaväebaas õppuse ajal.
Ādaži sõjaväebaas õppuse ajal. Foto: SCANPIX

Vene kodanike ebaseaduslik tungimine Riia lähedal asuvasse Ādaži sõjaväebaasi teeb tõsist muret, ütles Läti siseminister Rihards Kozlovskis täna riigiraadiole.

«See olukord oli ilmselgelt tahtlikult esile kutsutud, kui nad said teada sõjaväeõppustest (Saber Strike),» ütles minister, rõhutades, et sissetungijad ei ole Läti elanikud, vaid Lätisse saabunud Vene kodanikud.

Läti kaitsepolitsei uurib sissetungi asjaolusid ja loodetavasti leitakse lähipäevil lahendus, lisas Kozlovskis. Ministri sõnul tulid venelased Lätti Schengeni alalt ega ületanud Vene-Läti piiri. «See teeb murelikuks. Meil on vaja võimekust, et meie julgeolekusüsteemid töötaksid piisava tõhususega,» sõnas ta.                                                                                                                        

Ādaži valve võttis eile kell 11.40 kinni kaks inimest, kes olid tulnud baasi territooriumile nõutava loata. Sissetungijad tabati tara lähedal, millest nad olid redeliga üle roninud. Meestel oli kaasas väike Vene lipp ja lendlehed ingliskeelse tekstiga. Kumbagi ei jõudnud nad kasutada. Kinnipeetud osutusid Vene kodanikeks ja nad anti üle õiguskaitseorganitele.

Läti äärmuslase ja Kremli-meelse aktivisti Vladimirs Lindermansi algatatud ühendus Teine Venemaa avaldas juhtunuga seoses pressiteate, kus oli kirjas, et kaks sõjaväebaasi pääsenud isikut jõudsid sinna redeli abil. Ka olid nad jõudnud väidetavalt maha tõmmata baasis lehvinud USA lipu ja asendada selle Georgi lindi värvides lipuga.

«USA ja selle liitlased suurendavad Vene piiride lähedal oma sõjalist kohalelu. Me, Vene kodanikud, peame neid tegevusi otseseks ohuks oma riigile. Me nõuame, et USA väed lahkuks Baltimaadest ja Euroopast,» seisis avalduses. Ka lisas Teine Venemaa, et toimunud aktsioon oli rahumeelne ning hoiatava loomuga.

«Kuid USA peab mõistma, et Vene kodanikud ei tolereeri sõjalist väljapressimist ja ähvardusi,» kirjutas veel Teine Venemaa.

Ühendus Teine Venemaa on organisatsioonide seas, mida mainis Läti kaitsepolitsei oma mulluses aastaraamatus. Nende info kohaselt on Lindermans tegelenud väidetavalt sellega, et on julgustanud oma poolehoidjaid Ida-Ukrainasse separatistide poolele võitlema minema.

Läti kaitsepolitsei sõnas BNSile, et uurivad juhtumi üksikasju, kuid rohkem kommentaare nad ei jaganud.

Ādaži sõjaväebaasis käivad rahvusvahelised õppused Saber Strike, millest võtab osa üle 6000 sõjaväelase Lätist, Leedust, Eestist, Kanadast, Taanist, Soomest, Norrast, Poolast, Portugalist, Sloveeniast, Suurbritanniast ja USAst. Õppused viiaksel läbi 8.-19. juunini Balti riikides ja Poolas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles