Moskva: USA rakettide Euroopasse paigutamisel on tagajärjed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid raketikompleksi Patriot taustal Poolas.
USA sõdurid raketikompleksi Patriot taustal Poolas. Foto: SCANPIX

Venemaa ähvardas täna USAd tagajärgedega, kui Washington otsustab paigutada Euroopasse maismaalt tulistatavad raketid.

Moskva väitel oleks tegemist keskmaa tuumajõudude (INF) lepingu rikkumisega.

1987. aastal sõlmitud INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise lennukaugusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise. Olemasolevad varud tuli hävitada 1991. aasta 1. juuniks.

«On selge, et sellised teod tähendaksid lepperežiimi täieliku hävitamist Ameerika poolt koos kõigi sellega kaasnevate tagajärgedega,» teatas Vene välisministeerium avalduses.

«Kutsume Ühendriike tagama INF-i täielikku elluviimist ning mitte ähvardama dokumendi teostatavust,» lisas ministeerium.

Washington ja Moskva on süüdistanud teineteist lepingu rikkumises. Ühendriigid süüdistavad Venemaad maismaalt tulistatava tiibraketi katsetamises, mida INF lepe keelab.

Venemaa eitab lepingu rikkumist ning on süüdistanud selles hoopis USA tegevust raketitõrjesüsteemide rajamisel.

USA kaitseametnikud ütlesid eelmisel nädalal, et riik kaalub vastusamme Venemaa väidetava tegevuse vastu lepingu rikkumisel, sealhulgas maismaalt tulistatavate rakettide paigutamist Suurbritanniasse. Briti välisminister Philipp Hammond on samuti sellisele võimalusele vihjanud.

INF-leppe näol on tegemist esimese leppega, millega USA ja omaaegne Nõukogude Liit nõustusid minema kaugemale tuuma- ja raketiarsenalidele lagede seadmisest ning leppisid kokku arsenalide vähendamises.

Ühendriikide välisministeerium ütles eelmisel nädalal, et Venemaa jätkas 2014. aastal «INF-leppega võetud kohustuste rikkumist mitte omada, toota ja katsetada maismaalt välja tulistatavaid tiibrakette (GLCM) tegevusraadiusega 500-5500 kilomeetri või mitte omada ja toota selliste rakettide stardiseadeldisi».

Vene välisministeeriumi teatel ei ole see avaldus kooskõlas tegelikkusega. Vene välisametkond kutsus Ühendriike kindlaid tõendeid esitama.

Moskva taunis Washingtoni kava paigutada Poola ja Rumeeniasse tiibrakettide Tomahawk kandevõimega süsteeme. «Selline samm oleks otseses vastuolus INF-leppega,» teatas Vene välisministeerium.

Venemaa ja USA suhted on Ukraina konflikti tõttu külma sõja järge perioodi madalaimas seisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles