ÜRO: Rahuvalvajatega seotud seksuaalse väärkohtlemise juhtumid vajavad suuremat tähelepanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti sisepagulased
Haiti sisepagulased Foto: SCANPIX

The Associated Press'i poolt avaldatud uus raport heidab valgust ÜRO rahuvalveoperatsioonides osalevate meeste poolt elluviidavale seksuaalsele väärkohtlemisele.

Nimelt on rohkem kui 225 Haiti naist sunniviisiliselt kaasatud "tehingulisse seksi", mis tähendab, et nad pidid toidu ja ravimite saamiseks neile seksuaalteenuseid pakkuma.

Kümme aastat pärast esimest selleteemalist raportit tuleb välja, et 125 000mehelise personaliga ÜRO rahuvalveoperatsioonidel on sedalaadseid rikkumisi kahetsusväärselt palju.

Eeldatavalt selle kuu jooksul ilmuvas raportis on välja toodud, et umbes kolmandik seksuaalse väärkohtlemise ohvritest on alla 18-aastased. Ohvriabi pakkumine on jäänud "tõsiselt puudulikuks". Alaealiste väärkohtlemist ja vägistamist prioriseeriv siseauditiga tegelev büroo OIOS menetleb sedalaadi kaebuseid tavaliselt üle aasta.

Haitil toimuv on heaks näiteks faktile, et väärkohtlemisega seotud info levikus on palju segadust.

Raporti järgi intervjueerisid OIOS-i uurijad aasta tagasi Haitil 231 inimest, kes olid enda sõnul rahuvalvajatega "tehingulistes" seksuaalvahekordades. Maapiirkondadest pärit naisi kannustas nälg, elukoha, toidu ja tarbeesemete puudus, linnapiirkondadest pärit naistele maksti tehnikas, parfüümides ja ka rahas.

Kui seksi eest ei tasutud, hoidsid mitmed naised rahuvalvajate dokumente ja tunnusmärke enda käes ning ähvardasid läbi sotsiaalmeedia nende truudusetuse avaldada. Ainult seitse intervjueeritavat teadsid midagi ÜRO poliisist väärkohtlemise osas. Mitte keegi ei teadnud olemasolevast liinist väärkohtlemise raporteerimiseks.

Kõikidel juhtudel tuvastati keelatud käitumine rahuvalvajate poolt, andes aluse järeldada, et teave väärkohtlemisest ei kipu levima. Väärkohtlejatest rahuvalvajate arv jäi siiski selgusetuks.

Eelmisel aastal esitati 51 kaebust rahuvalvajate poolse seksuaalse väärkohtlemise kohta, mida oli aasta varasemast arvust 15 võrra väiksem.

Kõnealune ÜRO raport ei ütle meile, millisel ajaperioodil antud väärkohtlemise juhtumid aset leidsid. Rahvuvalveoperatsioon Haitil avati 2004. aastal ja märtsi lõpu seisuga oli seal üle 7000 rahuvalvaja. Lähiaastate seisuga on tegemist ühega neljast suurimast väärkohtlemise kaebustega ÜRO missioonidest Kongo, Libeeria ja Lõuna-Sudaani kõrval.

ÜRO ametnikud ise ei taha veel raportit kommenteerida. ÜRO rahuvalve kõrge ametnik Herve Ladsous ja kohapealsete abiteenuste ametnik Atul Khare toovad siiski välja, et rahuvalvajate kontingendi vähenemisega on vähenenud ka süüdistused väärkohtlemises.

ÜRO-l puudub regulaarne armee ja toetub liikmesriikide endi vägedele. Liikmesriikidel endil lasub ka vastutus sellised kaebusi uurida, kuid vajadusel võib uuringut teostada ka ÜRO ise.

ÜRO keelab raha, töö, kaupade ja teenuste vahetamise seksi eest ning taunib ÜRO rahuvalvajate ja abivajajate omavahelisi romantilisi suhteid, kuid viimane pole siiski ebaseaduslik. Paljud rahuvalvajad näevad ÜRO juhiseid kui keeldu kohalike inimestega igasuguseid intiimsuhteid evida. Viimane on siiski aga inimõigus ning ÜRO juhised peavad olema selgemini mõistetavad, väidab raport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles