Birma kokangi mässulised kuulutasid välja ühepoolse vaherahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokangi mässulised
Kokangi mässulised Foto: SCANPIX

Birma režiimivägede vastu Hiina piiri lähistel neli kuud võidelnud kokangi mässulised kuulutasid neljapäeval välja ühepoolse vaherahu.

Vaenutegevus puhkes 9. veebruaril, kui kokangi mässulised tapsid rünnakutes Laukkai linnale ligi 50 sõdurit. Kümned tuhanded inimesed on põgenenud üle piiri Hiinasse ja ajendanud Pekingit nõudma relvakokkupõrgete kiiret lõpetamist. Birma sõjavägi alustas vastuseks mässuliste vastu pealetungi.

Birma õhurünnakud on korduvalt kandunud ka Hiina territooriumile, kus on surma saanud mitu rahulikku elanikku. Peking on vastusammuna saatnud välja sõjalennukid.

«Me peatasime alates hommikust ühepoolselt võitlemise... kuid jätame (relvad) enesekaitseks alles. Kui nad (Birma armee) tulistavad, peame ennast kaitsma,» sõnas Kokangi peamise mässuliste rühmituse Birma Rahvaste Demokraatliku Liiduarmee (MNDAA) esindaja Htun Myat Linn.

«Neli kuud kestnud võitluse vältel on meie poolt hukkunud 80 kuni 90 inimest. Üle 200 on saanud vigastada. Me jääme oma positsioonidele, kuigi võitlus on peatunud,» lisas ta.

Birma armee ning valitsus pole relvarahuettepanekut kommenteerinud.

«Me muretseme, et võime häirida oma võitlusega üldvalimisi,» ütles Htun Myat Linn.

Sügisel peetavates valimistes nähakse proovikivi, mis peab osutama, kas Birma jätab sõjaväerežiimi lõplikult selja taha ja teeb sammu demokraatia suunas. President Thein Seini valitsus üritab sõlmida enne valimisi rahulepet kümnekonna etniliste mässuliste rühmitusega.

Valimised peaksid toimuma oktoobri lõpus või novembri alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles