Süüdistus: Austraalia maksis varjupaigataotlejate minema viimise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesiast varjupaika otsivad Rohingya moslemid.
Indoneesiast varjupaika otsivad Rohingya moslemid. Foto: SCANPIX

Indoneesia võimud teatasid uurimise alustamisest seoses kohalikule politseile laekunud kahtlustustega, mille kohaselt maksis Austraalia immigratsiooniametnik 5000 USA dollarit asüülitaotlejaid vedanud laeva kaptenile ja igale meeskonnaliikmele 5000, et nad naaseksid Indoneesiasse.

Austraalia peaminister Tony Abbott keeldus  täna neid väiteid kummutamast ning lubas sealjuures teha kõik vajamineva inimsmugeldamise vastu võitlemiseks.

Laeva pardal olid põgenikud Bangladeshist, Birmast ja Sri Lankalt ning see maabus mai lõpus Indoneesia idaosas Rote saarel pärast seda, kui Austraalia merevägi Uus-Meremaale teel olnud laeva tee tõkestas.

"Lühike vastus on: Austraalia valitsus teeb kõik endast oleneva selle kurjuse (inimkaubanduse) peatamiseks," ütles Abbott raadiojaamale 3AW vastuseks korduvatele küsimustele, kas Austraalia ametnik maksis laeva meeskonnale.

"Õiguse või valskusega kavatseme me smugeldamisele piiri panna. Me oleme selle peatanud ja kavatseme teha, mida vaja, et see jääks nii."

Austraalia valitsusjuht lausus hiljem, et ta ei avalda valitsuse piirikaitsepoliitikate detaile, sest ta ei tegele inimsmugeldajatele vihjete või informatsiooni jagamisega.

Canberra on rakendanud jõulisemat immigratsioonipoliitikat alates 2013. aasta septembrist, mil võimule tuli liberaalide ja rahvuslaste koalitsioon eesotsas Abbotiga.

Austraalia keeldub meritsi saabuvaid asüülitaotlejaid vastu võtmast. Alates 2013. juulist on riik saatnud asüülitaotlejaid ka kinnipidamislaagritesse Paapua Uus-Guineal ning Naurul.

Lisaks on Canberra sõlminud Kambodžaga lepingu, mille kohaselt nõustus Kagu-Aasia riik vastu võtma soovimatuid põgenikke vastutasuks miljonite dollariteni ulatuva abi eest järgmise nelja aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles