USA kulutab Islamiriigiga võitlemiseks 9 miljonit dollarit päevas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi šiiavõitlejad, kelle võitlust niinimetatud Islamiriigiga toetavad USA õhulöögid.
Iraagi šiiavõitlejad, kelle võitlust niinimetatud Islamiriigiga toetavad USA õhulöögid. Foto: SCANPIX

USA on kulutanud alates eelmise aasta augustist 2,7 miljardit dollarit sõjale sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) niinimetatud pühasõdalaste vastu Iraagis ja Süürias, teatas kaitseministeerium.

Sõjaline kampaania IS-i vastu läheb Ühendriikidele maksma üheksa miljonit dollarit päevas, lisas Pentagon.

USA alustas eelmise aasta 8. augustil IS-i vastaseid õhurünnakuid Iraagis ning laiendas neid 23. septembril Süüriasse. Lisaks toetab Washington Iraagi julgeolekujõude, sealseid kurde ning Süüria mõõdukaid ülestõusnuid väljaõppe ja relvastusega.

Pentagoni teatel on kaks kolmandikku kuludest ehk 1,8 miljardit langenud õhujõudude arvele. Lahing-, luure- ja muud lennud lähevad maksma viis miljonit päevas.

Kulutused mereväele küündivad 438 miljoni dollarini, maavägede arvele langeb 274 miljonit dollarit. Iraagis asuvad USA maaväe nõunikud ja eriüksuslased.

Sõjaväelaste palkadeks on USA IS-i vastase kampaania raames kulutanud 16 miljonit, laskemoonale 646 miljonit ning 21 miljonit luure- ja jälgimisoperatsioonidele.

Salaoperatsioonidele on IS-i vastases kampaanias kulutatud üle 200 miljoni dollari.

USA juhitav koalitsioon on suurema osa õhurünnakutest korraldanud Iraagis. IS kontrollib õhurünnakutest hoolimata Iraagis ja Süürias umbes Itaalia suurust territooriumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles