Uus vaktsiin pikendab ajukasvajaga patsientide eluiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollatõve vastu vaktsineeritakse.
Kollatõve vastu vaktsineeritakse. Foto: SCANPIX

Uus eksperimentaalne vaktsiin pikendab märgatavalt ägeda ajukasvaja ehk halvaloomulise glioblastoomiga inimeste eluiga.

USAs esmaspäeval avaldatud väiksemastaabilise uuringu kohaselt sihib vaktsiin vähigeeni EGFRvIII, mis hoogustab glioblastoomi kasvamist, vahendab AFP. Uurijate teatel pikendas vaktsiin 18 patsiendi eluiga keskmiselt eeldatud 15 kuult 26 kuuni.

Clinical Oncology ajakirjas avaldatud uuringu kohaselt pikeneb tänu vaktsiinile ka ajukasvaja progresseerumisvaba periood 6,3 kuult 14,2 kuuni.

«Vaktsiin hävitas kõik selle tunnusega hävirakud pea kõigil uuringu patsientidel, väljaarvatud ühel,» sõnas uuringu üks autoritest Darell Bigner Põhja-Carolina osariigi Durhami Duke’i ülikooli Preston Robert Tischi nimelise ajukasvajakeskusest.

Kokku osales uuringus 35 ajukasvajaga patsienti. Ssealhulgas olid 17 halvaloomulise glioblastoomiga patsienti kontrollgrupis, mis ei saanud vaktsiini.

Kõiki patsiente opereeriti, samuti tehti kiiritusravi ja kemoteraapiat. Lisaks hakkasid vaktsiini-grupi patsiendid saama süste kuu aega pärast kiiritusravi lõppemist. Vaktsiini süstimist jätkati senikaua kuni see näis toimivat.

Uurijate teatel lakkas pooltel vaktsineeritud patsientidel vaktsiin mõne aja pärast toimimast.

Glioblastoom on enimlevinud ajukasvaja vorm ning enamasti elavad patsiendid pärast esmase diagnoosi saamist keskmisel veidi üle aasta.

Värske uuringu kohaselt on võimalik edaspidi ajukasvajaga inimeste eluiga pikendada, kuid kindlaid järeldusi pole veel võimalik teha, kuna valim oli väga väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles