Valge ameeriklanna mängis aastaid mustanahalist kodanikuaktivisti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rachel Dolezal.
Rachel Dolezal. Foto: AP/Scanpix

Tuntud Ameerika mustanahaliste eestvõitleja Rachel Dolezal sattus uurimise alla pärast seda, kui tema vanemad paljastasid meediale: tegelikult on naine europiidne ja kõigi aastate jooksul oma rolli lihtsalt teeselnud.

«Ta on meie tütar ja me oleme mõlemad Euroopa päritolu,» ütles naise isa Larry Dolezal Buzzfeedile. «Oleme segaduses ja väga kurvad». Tema abikaasa Ruthanne lisas: «Rachel tahab olla keegi, keda ta pole. Ta on otsustanud olla mitte tema ise, vaid esitleda ennast kui afroameerika naist. See pole lihtsalt tõsi.»

37-aastane Dolezali ametipostiks oli alates jaanuarist Värviliste Inimeste Edendamise Rahvusliku Assotsiatsiooni kohaliku haru juht Washingtonis Spokane`i linnas. Oma töö käigus langes naine korduvalt vihakuritegude ohvriks ja sai surmaähvardusi. Väidetavalt on tal olnud ka kokkupõrkeid neonatsidega.

Samuti töötab ta politsei järel valvet teostava ametnikuna, mille jaoks esitatud avalduses kirjeldas ta oma rassilist kuuluvust kui segu «valgest, mustast ja põlisameeriklasest.» Vanemate kinnitusel voolab nende suguvõsa soontes aga saksa, tšehhi ja rootsi verd. Ema sõnul hakkas Rachel end mustanahalisena reklaamima alates aastast 2004, mil ta läks lahku oma afroameeriklasest mehest.

Naine tunnistas teleintervjuus, et Larry Dolezal on küll tema isa, kuid keeldus oma valikuid lähemalt kommenteerimast. «Palju tähtsam on seda selgitada mustade kogukonnale kui neile, kes ausalt öeldes ei saa aru, mida tähendavad rass ja etnilisus,» lausus naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles