Protestiliikumise liige ja endine kohtunik valiti Madridi linnapeaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuela Carmena
Manuela Carmena Foto: SCANPIX

Madridi linnavolikogu valis laupäeval meeriks endine kohtuniku Manuela Carmena, kes kuulus Hispaania majanduskriisi ajal loodud protestiliikumisse Nördinud ehk Indignados.

Carmena tõrjub Hispaania pealinnas võimult konservatiivse Rahvapartei, kes on linna juhtinud üle veerand sajandi.

«Luban lojaalselt austada Madridi linnapea ametiülesandeid,» ütles Carmena ametisse vannutamisel paar minutit pärast seda, kui linnavolikogu valis ta kolme miljoni elanikuga Madridi meeriks.

Carmenat toetas 59 volikogu liikmest 29.

«Oleme päral. Tänan teid väga. Nüüd oleme kõik linnapead,» säutsus värske linnapea Twitteris.

Carmena tõusis linnapeaks võimukokkuleppe tulemusena, mille sõlmisid tema vasakpoolse valimisblokk Ahora Madrid ja opositsioonilised sotsialistid.

Kokkuleppele eelnesid maikuised Hispaania kohalikud valimised, kus Rahvapartei sai lüüa.

Ahora Madrid kuuluvad Madridi linnajagude ühingud, keskkonnaühendused ning kasinusvastane erakond Podemos. Valimisliidu Ahora Madrid platvorm on Euroopa pealinnade jaoks kahtlusteta unikaalne juhtum, ütles Genfi ülikooli otsedemokraatia teadur Fernando Mendez.

Ahora Madridi ideoloogilised juured on anarhistlikes ja libertaarsetes liikumistes ning seda inspireerib Pariisi Kommuun - vasakpoolne revolutsiooniline valitsus, mis juhtis 1871. aastal lühiajaliselt Prantsusmaa pealinna.

Valimisbloki tüvitekstis «Municipal Bet» viidatakse Hollandis 1970. aastatel hooneid okupeerinud anarhistlikule rühmitusele Kabouters, Euroopa rohelistele liikumistele ning mitmele vastupanuliikumisele. Samuti sisaldab see libertaarse omavalitsuse visiooni, mida propageeris New Yorgi ökoloog Murray Bookchin.

Carmena oli nooruses kommunist ning diktaator Francisco Franco aegne dissident.

Nördinute liikumine tekkis neli aastat tagasi ajendatuna keskvalitsuse säästumeetmetest ja korruptsioonist ning sai tuntuks väljakute okupeerimisega Hispaania linnades.

Liikumisest on kasvanud välja erakonnad Podemos ja Ciudadanos.

Nördinute liikumise esindaja on tõusmas ka Kataloonia autonoomse piirkonna pealinna Barcelona juhiks. Ana Colau valiti kohalikel valimistel Barcelona linnapeaks ning vannutatakse ametisse hiljem laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles