Vene ülikool vallandas Kremli vastu protestinud kunstniku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelizaveta Savolainen.
Jelizaveta Savolainen. Foto: RFERL

Venemaa Riiklik Humanitaarteaduste Ülikool lasi juhendajana töötanud kunstniku Jelizaveta Savolaineni lahti selle eest, et naine söandas koolis avalikult Kremli-vastast meelsust näidata.

Kuigi ametlikult liigitati Savolaineni vallandamine «töölt lahkumiseks omal soovil», siis tegelikult karistati naist selle eest, et protestis koos kolleegidega 21. mali ülikooli külastanud Kremli-meelse Anti-Maidani grupi juhi Nikolai Starikovi kõne vastu.

Starikov oli rääkimas nn värviliste revolutsioonide ohtudest Venemaa jaoks, kui mitmed töötajad ja tudengid kõne pidava mehe maha karjusid. Savolainen ei võtnud sõna, kuid pani lihtsalt püsti plakati kirjaga «Ei vatnikutele!», pidades sellega silmas Venemaal levinud slängiterminit nõukoguliku mentaliteediga inimeste kohta.

Juhtunu peale mõeldes kahetseb kunstnik nüüd, et avaldas oma meelsust just ülikooliseinte vahel. «Sellepärast ma läksingi direktori juurde ja vabandasin – minust oli vale tuua protestid ja plakatid akadeemilisse keskkonda,» rääkis Savolainen. «Väljaspool ülikooli võin ma teha, mida tahan, sees aga mitte.» Ta ütles, et otsus meisterdada plakat sündis spontaanselt ja vaid kümme minutit enne kodust väljumist.

Savolaineni enda sõnul korraldati tema vallandamisest näidis hoiatuseks teistele. Siiski ei möödunud kunstniku lahtilaskmine niisama vaikselt – naine ilmus sündmusele kohale kartulikotist tehtud seelikus ja kandes kibuvitsast krooni. «Mõtlesin selle peale kaua ja otsustasin, et parim on lahkuda auväärselt ja ilma rohkem skandaale põhjustamata,» selgitas naine.

«Kuid et ma olen kunstnik, ei saanud ma lihtsalt vaikselt minna – nii et ma tegin väikese performance`i.» Savolainen suhtub tulevikku optimistlikult ja ütleb, et nüüd kui tema nimi on tuntum, on tal sellevõrra lihtsam karjääriga edasi minna.    

Peale Nikolai Starikovi on Venemaa ülikoolides käinud kõnelemas teisedki Kremlit toetavad prominendid, sealhulgas motojõugu Ööhundid juht Aleksander Zaldostanov ja Ukraina separatistide juhtfiguur Oleg Tsarjov. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles