Niinistö: Lääs on sunnitud kaitsma oma väärtusi kodutandril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö ütles eile, et maailm on liikumas korratuse ja konflikti ajajärku ning Lääs on sunnitud kaitsma oma väärtusi kodutandril, edastas Yle.

Niinistö ütles järjekorras kolmanda Kultaranta välis- ja julgeolekupoliitika konverentsi avakõnes, et rahvusvaheline kord on läbi tegemas radikaalse muutuse perioodi.

Globaalse muutuse varasemad eeldused tuleb kõikjal, sealhulgas Euroopas ümber hinnata, ütles Soome riigipea Yle vahendusel.

Euroopat ei ümbritse tema sõnul enam stabiilsus, vaid see asub konflikti ja ebakindluse kaarel.

«Me jätkame kahtlemata Lääne väärtuste levitamist maailmas. Nõudlus nende väärtuste järele on seiskunud ja me peame kaitsma neid väärtusi oma kodutandril,» sõnas Niinistö.

Eeldused, et vastastikune majanduslik sõltuvus kaotab riikidevahelise konflikti, rahvusvaheline õigus kõrvaldab konflikti erinevate rahvaste vahel ning riigipiiride tähtsus langeb, tuleb ümber hinnata, ütles ta.

«Järk-järgult toimuvatele muutustele on võimalik seletust leida, ent aja jooksul muutub vanast korrast kinnipidamine üha keerulisemaks.» 

Niinistö korraldas Kultaranta ürituse esimest korda kaks aastat tagasi. Tema sooviks on luua raamistik avatud ja kriitilisele diskussioonile Soome välis- ja julgeolekupoliitika üle.

Seekordsest kohtumisest võtavad teiste seas osa USA endine asevälisminister Strobe Talbott, endine Vene rahandusminister Aleksei Kudrin ja Müncheni rahvusvahelise julgeolekukonverentsi juhataja Wolfgang Ischinger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles