Kurdid vallutasid Islamiriigilt tähtsa piirilinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdur hoiab süles Süüria pagulaste last.
Türgi sõdur hoiab süles Süüria pagulaste last. Foto: SCANPIX

Süüria kurdi omakaitseväelased (YPG) vallutasid terrorirühmitiselt Islamiriik ehk ISIS tagasi Türgi piiri ääres asuva Tal Abyad`i linna. 

Tal Abyad asub Islamiriigi pealinnast Raqqast kõigest 80 kilomeetri kaugusel ja seda peetakse terroristide üheks tähtsamaks varustuskanaliks. «Terve linn on meie kontrolli all ja võitlus on lõppenud,» ütles YPG komandör Huseyin Kocher BBC-le. «Meie inimesed teadku, et puhastame kogu Põhja-Süüria ISISe jäänustest.»

Rünnakus linnale aitasid kurde ka Süüria enda mässuliste rühmitused ja koalitsioonivägede õhulöögid islamistide vastu. Omakaitseväelased jõudsid Tal Abyadi lähistele pühapäeval pärast päevi kestnud võitlust naabruskonna külade üle. Lahingute eest on põgenenud rohkem kui 16 000 elanikku.

Suur osa neist üritas läbi Akcakale piiripunkti põgeneda Türgisse, kes on lubanud neid võtta vastu ainult humanitaarkatastroofi tingimustes. Nädalavahetusel jõudsid meediasse pildid piiri peal toimuvast, kus kohale jõudnud islamivõitlejad sundisid mitu tuhat ülepääsu ootavat inimest relva ähvardusel otsa ümber keerama. Sellegipoolest jõudsid tosinad pagulased pugeda läbi traataedade lõigatud aukude Türgi poolele.  

USA erisaadik ISISe-vastase koalitsiooni juures Brett McGurk ütles pühapäeval, et «kurdid andsid ISISele tõsiselt peksa.» Sellegipoolest on olnud kuulda süüdistusi, et viimased viivad araabia ja turkmeeni tsiviilisikute seas läbi etnilist ja usulist puhastust. YPG on süüdistusi eitanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles