Aastaid mustanahalist teeselnud valge ameeriklanna lahkus töölt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rachel Dolezal.
Rachel Dolezal. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides astus oma ametist tagasi mustanahaliste eestvõitleja Rachel Dolezal – pärast seda, kui tema vanemad paljastasid meediale, et nende tütar on pesueht europiid.

Dolezal lahkus oma ametist Värviliste Inimeste Edendamise Rahvusliku Assotsiatsiooni Spokane`i linna harujuhi kohalt Washingtoni osariigis. Ühing pole naise otsust kommenteerinud.

Naise vanemad rääkisid nädalapäevad tagasi meediale, et nad ei mõista oma tütre käitumist: nende soontes voolab küll saksa, tšehhi ja rootsi taustaga verd, kuid mitte midagi negriidset. Dolezal ise on ajakirjanduse otseste nahavärvi puudutavate küsimuste eest seni põgenenud.

«Rachel tahab olla keegi, kes ta pole,» sõnas tema ema Ruthanne meediale. Vanemad oletasid, et ehk võib olla asi nende tütre kümme aastat varem purunenud suhtes, mil ta elas kokku just mustanahalisega. Küll oli Dolezalil mitmeid adopteeritud mustanahalisi kasuvendi- ja õdesid. 

Üks neist, Ezra Dolezal, väitis Ameerika pressile, et Rachel pöördus tema poole palvega mitte reeta oma rassilist kuuluvust. «Ta tõmbas mind kõrvale ja ütles, et ma teda ei paljastaks,» ütles kasuõde. «Ta üritas justkui öelda, et teised on temasse kogu elu rassistlikult suhtunud – kuigi ta kasvas üles Montanas valge ja priviligeeritud inimesena.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles