USA eksperdid kaaluvad, milliseid relvi Leedusse paigutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Alanud on intensiivsed ettevalmistused USA relvastuse eelpaigutamiseks Leedu territooriumile ja Ameerika eksperdid on juba käinud kohapeal olukorda hindamas, ütles teisipäeval Leedu presidendi julgeolekunõunik Valdemaras Sarapinas.

«USA kongress langetas eelmisel kevadel otsuse investeerida Kesk- ja Ida-Euroopa julgeolekusse ning eraldas selleks miljard USA dollarit. Sõjatehnika ja relvastuse võimalik paigutamine Leedu territooriumile on osa sellest programmist,» ütles Sarapinas usutluses raadiojaamale Ziniu Radijas.

«Intensiivsed ettevalmistused on juba alanud. Ameerika eksperdid käisid kohapeal hindamas, mida meie sõjalisest taristust saaks kõige efektiivsemalt kasutada ja millist tüüpi varustust kõigepealt tuua.»

Presidendi nõuniku sõnul üritab Leedu luua varustuse ja relvastuse oma territooriumile paigutamiseks sobivad tingimused.

Sarapinas ütles, et Ameerika raskerelvastuse paigutamine Ida-Euroopasse suurendaks regiooni julgeolekut ning saadaks Venemaale signaali, et nii USA kui ka NATO on valmis piirkonda kaitsma.

«See oleks heidutus, mitte ähvardus,» rõhutas julgeolekunõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles