Kongos vahistati massivägistamise korraldanud kolonel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad saadavad massivägistamise ohvriks langenud küla elanikke Kibuast tagasi Livungisse.
ÜRO rahuvalvajad saadavad massivägistamise ohvriks langenud küla elanikke Kibuast tagasi Livungisse. Foto: SCANPIX

Eile vahistati Kongo massivägistamises kahtlustatava mässuliste rühmituse Mai Mai Cheka juht, kolonel Mayele.

ÜRO teatel viidi Mayele Gomasse militaarõiguse keskusesse Ida-Kongos, vahendab CNN.

Tänavu 30. juulist 2. augustini vägistati Walikale piirkonnas Põhja-Kivu provintsis vähemalt 303 tsiviilisikut. Ohvrite seas oli 235 naist, 52 tüdrukut, 13 meest ja kolm poissi. Vähemalt 923 maja ja 42 poodi langesid rüüstamise alla ning 116 inimest rööviti ja viidi sunnitööle.

ÜRO pole rahul, et rahuvalvemissioon ei võtnud külmaverelise massivägistamise peatamiseks midagi ette. Selgus, et julgeolekuvägedel pole osaliselt vajalikku väljaõpet, et taolistes situatsioonides sekkuda.

Olukord Kongos on muutunud väga ebastabiilseks ja mässuliste rühmitused ründavad tihtilugu inimesi, kes on nn valitsuse pooldajad.

Rünnakute peamiseks motiiviks on siiani olnud karistada ja orjastada kohalikku elanikkonda, kuna ründajad näevad neid reeturitena.

Massivägistamise viisid läbi kolme relvastatud rühmituse 200 liiget. Lisaks Mai Mai Cheka rühmitusele osalesid rünnakus Rwanda FDLR rühmitus ja armee desertöör kolonel Emmanuel Nsegiyumva toetajad.

Rünnati AK47 automaatidega, käsigranaatide ja matšeetedega. Raporti kohaselt sisenesid mässulised küladesse väites, et kaitsevad neid, kuid siis algas rünnak. Samal ajal kui üks grupp vägistas ja hävitas maju külades, ründas teine grupp küladest põgenevaid inimesi, kes sattusid seejärel samuti vägistamise ohvriks ning viidi hiljem sunnitööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles