Austraalia on aastaid inimsmugeldajatele peale maksnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Austraalia politsei ja luurajad on juba aastaid andnud piirkonda vaevavatele inimkaubitsejatele raha selle eest, et nood oma laadungiga riigist mööda läheksid ja selle mujal maha paneksid.

Info jõudis avalikkuse ette eelmisel kuul, kui Austraalia ametnikud maksid inimkaubitsejatele 26 000 eurot, et nad pööraksid oma 65st põgenikust koosneva lastiga ümber ja suunduksid hoopis Indoneesia poole. Indoneesia valitsus nimetas praktikat «riiklikuks altkäemaksuks» ja juristide sõnul võib asjasse seotud Austraalia ametnikke oodata süüdistus inimkaubandusele kaasa aitamises.

Indoneesia politseiülem Endang Sunjaya rääkis meediale, et korrakaitsejõudude üle kuulatud kuus inimkaubitsejat vandusid, et said Austraalia ametnikult üle 4000 euro selle eest, et nad Indoneesiasse pööraksid. Ülekuulatavate sõnul ei kandnud austraallane mundrit ja käis pidevalt edasi-tagasi kaubitsejate aluse ning Austraalia mereväelaeva vahel.  

«Usume, et need maksed toimusid,» ütles Sunjaya. «Kui selline asi juhtuks Indoneesias, oleks tegu altkäemaksuga.»

Austraalia peaminister Tony Abbott on korduvalt keeldunud süüdistusi ümber lükkamast, väites, et ta ei kommenteeri «käimasolevate operatsioonide detaile». Kohalik meedia on aga jõudnud järeldusele, et riik on sarnast praktikat harrastanud juba aastaid ja ka eelmise valitsuse ajal. «Luureametnike maksed inimsmugeldajatele – sealhulgas laevade omanikele ja meeskonnale – ulatuvad umbes aastani 2010,» vahendab Fairfax Media.

«Sealhulgas on makstud kuritegelike organisatsioonide liikmetele selle eest, et nad ühingute tegevusest aru annaksid või veenaksid neid põgenike vedamisest loobuma,» väidavad allikad.

ÜRO inimõigusjuht Zeid Ra'ad Al Hussein on Austraalia toimunu eest hukka mõistnud. «Võttes arvesse, et enamus tänapäeva austraallastest põlvnevad ise sisserännanutest – ja et riik hoiab üleval märkimisväärseid programme migratsiooni ja ümberasumise jaoks – olen ma riigi poliitikute seas leviva vaenulikkuse ja põlguse üle nende meeste, naiste ja laste suhtes täielikult hämmeldunud,» ütles ametnik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles