Ecuador pikendas eriolukorda riigis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid patrullimas Ecuadori pealinnas Quitos.
Sõdurid patrullimas Ecuadori pealinnas Quitos. Foto: Dolores Ochoa/AP

Eelmisel nädalal Ecuadoris alguse saanud ja vägivaldse pöörde võtnud politseinike meeleavalduste tõttu pikendati riigis kehtivat eriolukorda.

Politseinikud piirasid rahutuste käigus muuhulgas sisse haigla, kus president Rafael Correa parasjagu viibis, vahendab CNN.

Ecuadori sõdurid tungisid möödunud neljapäeva õhtul pealinnas Quitos asuvasse haiglasse, vabastasid presidendi ja toimetasid ta turvaliselt presidendipaleesse. President kuulutas seejärel riigis välja eriolukorra.

Nüüd pikendati eriolukorda valitsuse teatel reedeni. Uurijad vaatavad üle mässust tehtud fotod ja videod, et tuvastada osalenud ametnikke.

Eriolukorra tõttu teostab korrakaitset politsei asemel sõjavägi. Eriolukorra eesmärgiks on tagada assambleele taas ohutud töötingimused.

Opositsioonipartei kongressiliikme sõnul on aga tegu Correa poolt plaanitud lavastusega.

«Kõik oli lavastatud presidendi poolt, et peita ekstreemset korruptsiooni ja varjata vaesust, nälga ja töötust, mis on tõusnud ärevust tekitava tasemeni,» sõnas Gilmar Gutierrez, kes on endise presidendi Lucio Gutierrezi vend.

Correa sõnul on aga just Gutierrez kogu plaani taga.

«Mingit riigipöördekatset polnud. Kõike provotseeris president, kes kasutab miljoneid propagandavahendeid,» lisas Gutierrez.

Correa väidab, et politseinikud üritasid teda tappa, kuid samas toetab ta ka nüüd 42 000 liikmega politseid.

Ecuavisa mässust tehtud videos on näha, kuidas pantvangis Correa seisab haigla ülemise korruse aknal ning karjub samal ajal oma lipsusõlme rebides haigla ette kogunenud rahvale: «Kui nad mind tahavad, siis ma olen siin!» Hiljem saabusid sajad sõdurid ning päästsid presidendi.

Seejärel pidas Correa presidendipalee rõdult emotsionaalse kõne, milles lubas mässajatele mitte järgi anda.

Haigla tulevahetuses sai surma kaks sõdurit, üks politseinik ning üks tudeng.

Politseiametnikud teatasid, et neid vihastas uus seadus, mis võtab neilt boonused ja vähendab kompensatsioone. Correa sõnul aga pole seaduses sellest juttugi ning politseinikud polevat seda korralikult lugenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles