Kožin: Moskva valmistub Iraanile tarnima täiustatud S-300 süsteeme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Iraani poliitik Saeed Jalili
Vladimir Putin ja Iraani poliitik Saeed Jalili Foto: SCANPIX

Venemaa ja Iraan koostavad lepingut täiustatud tehniliste omadustega pind-õhk-tüüpi õhutõrje raketisüsteemide S-300 tarnimiseks Teheranile, ütles täna Vene presidendi abi Vladimir Kožin 

Tarned algavad pärast dokumentide lõpuleviimist, ütles Vene riigipea abi sõjalistehnilise koostöö küsimustes.

«Tarne ettevalmistamiseks käib töö lepingu kallal. Ma ei saa ajaraame öelda. Läbirääkimised keskenduvad kitsale päevakorrale,» sõnas Kožin.

«Süsteemi on sisse viidud teatud muudatused, mõned tehnilised omadused on paranenud.»

Vene presidendi nõuniku sõnul mõõdavad spetsialistid praegu «iga kruvi ja elementi». «Kui nad on lõpule jõudnud, sõlmitakse leping ning tarned algavad,» lausus Kožin.

Vene president Vladimir Putin tühistas aprillis S-300 Iraanile müümise keelu. Tema sõnul oli tühistamine ajendatud edusammudest Iraani tuumaläbirääkimistel.

Venemaa ja Iraan allkirjastasid raketisüsteemide müügi lepingu 2007. aastal, viie S-300 hinnaks määrati ligi 800 miljonit dollarit. 2010. aastal võttis ÜRO Julgeolekunõukogu vastu Iraani-resolutsiooni, millest lähtuvalt allkirjastas toonane Vene president Dmitri Medvedev tehingu külmutamise dekreedi.

Iraan ja USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa (P5+1 riigid) loodavad sõlmida 30. juuniks püsiva tuumalepingu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles