Allikas: Sojuz TMA-20 vigastused on väga tõsised

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojuzi kosmoselaevu transporditakse spetsiaalsetel platvormidel mööda raudteed. Pildil on Sojuz TMA-01M.
Sojuzi kosmoselaevu transporditakse spetsiaalsetel platvormidel mööda raudteed. Pildil on Sojuz TMA-01M. Foto: SCANPIX

Mehitatava kosmoselaeva Sojuz TMA-20 saadud vigastused on väga tõsised, kinnitas Kasahstani Baikonuri kosmodroomi allikas Interfaxile.

«Kohe esmapilgul oli näha, et kosmoselaev sai kannatada. Vigastused on väga tõsised ja nende likvideerimiseks tuleb teha märkimisväärses mahus remonttöid,» rääkis ta.

Sojuz sai viga mõne päeva eest transportimise käigus kosmodroomile. Juhtunust teavitas avalikkust eile Roskosmose juht Anatoli Perminov.

Allikas rääkis, et kosmoseaparaati veetakse mööda raudteed spetsiaalsel platvormil ja horisontaalasendis. Õnnetuse juhtus, kui üks kinnituselementidest katkes ja kosmoselaev libises alla.

Põhjale tekkinud kahjustused on sellised, et neid saab likvideerida üksnes tehases. Baikonuri kosmodroomil on taolise operatsiooni läbi viimine problemaatiline, lisas allikas.

Praegu pole päris kindel, kui suures mahus remonttöid tegelikult teha tuleb, vahendas Interfax.

Raketi- ja kosmosekorporatsiooni Energija allikas rääkis RIA Novostile, et kannatada said transpordikonteiner ja ilmselt ka Sojuz TMA-20.

Õnnetuse põhjustamises süüdistatakse rongi hooletut masinisti.

Sojuz TMA-20 peab vastavalt plaanidele startima 13. detsembril orbiidile. Roskosmose esindaja sõnul õnnetus plaane ei sega, kuna üks kosmoselaev on reservis.

Sojuze valmistatakse raketi- ja kosmosekorporatsiooni Energija tehases Koroljovis. Pärast valmimist toimetatakse need spetsiaalses konteineris mööda raudteed Kasahstani Tjuratami jaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles