USA: Morsi surmaotsus on poliitiliselt motiveeritud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest
Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest Foto: SCANPIX

Valge Maja nimetas teisipäeval Egiptuse kohtu otsust jätta jõusse endisele presidendile Mohamed Morsile määratud surmaotsus poliitiliselt motiveerituks.

«Meid häirivad tugevalt Egiptuse kohtu määratud poliitiliselt motiveeritud kohtuotsused endisele presidendile Morsile ja mitmele teisele isikule,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

Egiptuse kohus jättis teisipäeval jõusse Morsile seoses 2011. aasta ülestõusu aegse vanglast põgenemise kavandamise ja politsei ründamisega määratud surmanuhtluse.

Varem teisipäeval mõistis kohus Morsile teises kohtuasjas spionaaži eest eluaegse vanglakaristuse.

Koos Morsiga mõisteti surma veel viis Moslemivennaskonna vangistatud liidrit, teiste seas liikumise juht Mohammed Badie ja lühiajaliselt eksisteerinud Moslemivennaskonna partei juht Saad el-Katatni.

Kohtunik Shaaban Al-Shami sõnul kavandasid ja üritasid kohtualused tappa politseinikke sissetungi käigus kolme vanglasse, mis võimaldas põgeneda ligi 20 000 vangil. Nad tegid seda palestiina äärmusrühmituse Hamas, Liibanoni šiialiikumise Hizbollah ja Iraani abil, lisas kohtunik.

Vanglapõgenemise kohtuasjas jättis kohus 21 süüdimõistetu puhul jõusse eluaegse vangistuse. Veel 93 kohtualust mõisteti tagaselja surma.

Morsi kannab juba 20 aasta pikkust vangistust rolli eest protestijate tapmises presidendipalee ees 2012. aastal, kui ta oli veel riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles