Indias avastati juhuslikult uus keel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
National Geographicu ekspeditsiooni liige Gregory Anderson intervjueerimas koro keelt kõnelevaid kohalikke.
National Geographicu ekspeditsiooni liige Gregory Anderson intervjueerimas koro keelt kõnelevaid kohalikke. Foto: SCANPIX

Keeleteadlased teatasid üleeile, et Kirde-Indias avastati uus väljasuremisohus keel. Koro keelt räägib kokku umbes 800 inimest.

Teadlastel polnud siiani koro keele kohta mingit infot, vahendab CNN. Uus keel avastati keeleteadlaste poolt National Geographicu ekspeditsioonil Indiasse.

Koro keel kuulub Tiibeti-Birma keelkonda, mille hulka kuulub umbes 400 keelt. Tiibeti-Birma keelkonna keeli räägitakse peamiselt Aasia ida-, kesk-, lõuna- ja kaguosas.

Indias räägitakse umbes 150 erinevat Tiibeti-Birma keelt.

Sarnaselt suuremale osale keeltest pole koro kirjakeel ning antakse põlvest põlve edasi suuliselt. Koro keel pole dialekt ja isegi mitte sõsarkeel Hruso-Aka keeleharule, kuigi nii hruso kui ka koro keele rääkijad ise seda arvasid.

Korol on sarnaseid sõnu teiste samas piirkonnas räägitavate keeltega, kuid rohkem sarnasusi on milangi ja tani keeltega.

National Geographicu ekspeditsioon «Enduring Voices» dokumenteerib väljasuremisohus keeli ja kultuure ning panustab keele ellujäämisse.

Praegu keskendutakse Arunachal Pradeshi piirkonnale Kirde-Indias, kuna keeleteadlaste jaoks on see veel nn must auk ja suures osas avastamata ala.

Teadlaste sõnul annab koro keel rohkelt uurimisainest, kuna omab hoopis teist vaatenurka, ajalugu, mütoloogiat, tehnoloogiat ja grammatikat kui seni teadaolevad keeled. Maailmas on teadaolevalt 6909 keelt.

Teadlased siirdusid Kirde-Indiasse, et dokumenteerida aka ja miji keeli, kuid sattusid selle käigus täiesti juhuslikult koro keele peale.

Teadlaste sõnul on aka ja koro keeled sama erinevad kui näiteks inglise ja jaapani keel. Näiteks kui aka keeles öeldakse sea kohta «vo», siis koro keelt rääkivad inimesed nimetavad siga «lele’ks».

Koro keele päritolu pole veel kindel, kuid arvatakse, et see võib olla seotud piirkonna kunagiste orjakaupmeestega. Toodud orjad võisid rääkida koro keelt.

Raporti kohaselt sureb iga kahe nädala tagant välja üks keel. Hinnanguliselt on 2100. aastaks maailma 6910st keelest välja surnud üle poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles