Putin: Soome julgeoleku parim tagatis on neutraalsus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin.
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Venemaa president Vladimir Putin ütles teisipäeval kohtumisel Soome riigipea Sauli Niinistöga, et Soome julgeoleku parim tagatis on riigi püsimine neutraalsena ja sõjalistesse liitudesse mittekuulumine.

Putini sõnul peab Venemaa reageerima, kui mõnest piiririigist tuleb mingisugune oht.

«NATO läheneb meie piiridele, me ei lähene kellelegi,» märkis Venemaa president.

Putin lisas, et Venemaa jälgib olukorda suure tähelepanuga, kuid ta ei taha samas ka üle dramatiseerida NATO laienemise ohtu.  Venemaa presidendi sõnul on palju murettekitavamad muud arengud nagu näiteks raketitõrjesüsteemide ehitamine.

Presidentide kohtumine Novo-Ogarjovo residentsis venis plaanitust pikemaks, räägiti majandusteemadel ja ka Ukraina kriisist.

Putini sõnul andis kohtumine Soome riigipeaga ka võimaluse arutada rahvusvahelisi probleeme, Venemaa suhteid Euroopa Liiduga ning «meile kõigile muret valmistavaid konfliktiolukordi».

Niinistö väljendas kohtumisel muret olukorra pärast Ukrainas ning Minski rahulepete jõustamise takerdumise üle. Soome president tunnistas, et olukorral on tõsine mõju Euroopa Liidu suhetele Venemaaga ning majandus- ja kaubandusalasele koostööle.

«Olen mures, sest mulle tundub, et Minski rahuprotsess tammub paigal ning edasiminekud puuduvad,» ütles Soome president.

«Me peame oluliseks, et Minski leppe punktid täidetud saaksid. Tähtis roll on ka OSCE vaatlejatel,» rääkis Putin pärast kohtumist ajakirjanikele.

Putini sõnul poleks Venemaa Minski lepet eales alla kirjutanud, kui sellega nõus ei oleks.

«Te ei saa jätta märkamata, et Luganski ja Donetski piirkonna mässuliste nõudmised on muutunud ja nad on varasemast valmimad läbi rääkima,» märkis Putin viidates sellele, et Venemaa on kasutanud oma mõjuvõimu separatistide mõjutamiseks.

«Kõige tähtsam on, et Ukraina põhiseadust muudetakse nii, et Ida-Ukraina piirkonnad saavad autonoomia. Mässuliste liidritele tuleb armu anda ja piirkondades korraldada kohalikud valimised. Miks meie Euroopa partnerid ei kasuta oma mõjujõudu selleks, et Ukraina juhtkond täidaks need mainitud leppetingimused,» jätkas Putin.

Venemaa presidendi hinnangul võimaldab Ukrainas rahu vaid Minski rahuleppe kõigi punktide täielik jõustumine.

Putini hinnangul oli vestlus Niinistöga avameelne ja siiras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles