Palestiina ühtsusvalitsus pani ameti maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina lipp.
Palestiina lipp. Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal loodud Palestiina ühtsusvalitsus astus täna tagasi, teatas president Mahmoud Abbasi nõunik Nimr Hammad.

«Hamdallah esitas Abbasile lahkumisavalduse ning Abbas andis talle korralduse panna kokku uus valitsus,» ütles Hammad, viidates peaminister Rami Hamdallah'le.

Konsultatsioonid uue valitsuse loomiseks hõlmavad erinevaid Palestiina fraktsioone, kaasa arvatud äärmusrühmitust Hamas.

Ametnike sõnul oli valitsuse tagasiastumist arutatud juba mitu kuud, sest kabinet ei olnud võimeline tegutsema Gaza sektoris, mida Hamas endiselt suuresti kontrollib.

Hamas oli ühtsusvalitsuse ühepoolse laialisaatmise vastu.

Palestiina president Mahmoud Abbas ütles üleeile oma Fatah' liikumisele, et valitsuse laialiminek leiab aset 24 tunni jooksul.

Hamasi pressiesindaja Sami Abu Zuhri ütles aga, et islamiliikumisega ei ole konsulteeritud, kuid tema on valitsuse ühepoolse laialisaatmise vastu.

«Hamas on vastu ühepoolsele muudatusele valitsuses ilma kõigi osapoolte nõusolekuta,» ütles Zuhri.

«Mitte keegi ei ole rääkinud meile muudatuse otsusest ja mitte keegi ei ole konsulteerinud meid ühtsusvalitsuse muudatuste asjus. Fatah tegutseb omapäi.»

Hamasi kõrge ametnik Ziad al-Zaza võttis lepitavama noodi ja kutsus Abbasi «moodustama kõigi rahvuslike ja islamirühmituste ühtsusvalitsuse, et seista vastu Iisraeli okupatsioonile».

Valitsuse laialisaatmine leiab aset olukorras, kus Hamasi allikate teatel peetakse Iisraeliga kaudseid kõnelusi möödunud aasta augustis 50-päevase Gaza sõja lõpetanud mitteametliku relvarahu kindlustamiseks.

Ei ole teada, kas Abbasi teade on seotud kõnelustega, kuid PVO ametniku sõnul on neil otsuse langetamiseks kindlasti tähtis roll.

«Kui asi lõppeb sellega, et Gaza saab erineva staatuse, siis Palestiina riigi idee põhimõtteliselt kaob,» ütles ta.

Teine kõrge Hamasi ametnik ütles, et tema arvates asus Abbas tegutsema, kui sai teada Hamasi kaudsetest kontaktidest Iisraeliga.

«Kui Mahmoud Abbas sai teada, et rahvusvahelised saadikud võtavad osa kõnelustest (Gaza) kriisi lahendamiseks, viis see ta rivist välja, ja ta langetas otsuse,» ütles Bassem Naim.

Kõnelusi Iisraeliga peetakse mitme araabia ja Euroopa kanali vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles