Rootsi tahab džihadistina võitlemise seadusega ära keelata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmuslane uue mošee rajamise vastasel meeleavaldusel Rootsis.
Paremäärmuslane uue mošee rajamise vastasel meeleavaldusel Rootsis. Foto: SCANPIX

Rootsi kavandab seaduseelnõu, mis keelaks riigi kodanikel osalemise relvakonfliktides terroriorganisatsioonide nagu Islamiriik (IS) ridades, ütles täna valitsus.

«On täiesti vastuvõetamatu, et Rootsi kodanikud liituvad IS-iga, rahastavad seda organisatsiooni või võitlevad selle eest,» kirjutasid justiitsminister Morgan Johansson ja siseminister Anders Ygeman ajalehe Dagens Nyheter artiklis.

Pakutud keeld ei lubaks võidelda rühmitustes, mis on ÜRO või Euroopa Liidu terroriorganisatsioonide nimekirjas.

«Meie vastutame selle eest, mida meie kodanikud teevad kodumaal ja teistes riikides.»

«Inimesed, kes elasid siin ja otsustasid ühineda IS-iga, võivad naastes kujutada endast tõsist ohtu. Kriminaliseerimine ei ole muidugi ainus viis selle ärahoidmiseks, aga see oleks tähtis osa terroritõrjemeetmetest,» leiavad ministrid.

Johansson ütles pressikonverentsil, et on tellinud raporti niisuguse seaduse vastuvõtmise võimalikkuse kohta. Uuring peaks valmima 2016. aasta juunis.

Rootsi kaitsepolitsei Säpo andmetel on 150 inimest sõitnud Rootsist Süüriasse ja Iraaki islamirühmituste ridadesse võitlema. Peetakse tõenäoliseks, et tegelik arv ulatub 300-ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles