Vangistatud Novaja Gazeta reporter sattus piinamise ohvriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novaja gazeta Moskva toimetuse ette toodud paberlilled Anna Politkovskaja mälestamiseks.
Novaja gazeta Moskva toimetuse ette toodud paberlilled Anna Politkovskaja mälestamiseks. Foto: SCANPIX

Kremlit kritiseeriv ajakirjanik Pavel Kanõgin sattus Ida-Ukraina separatistide käe all peksmise ohvriks, sulemees saadeti eile narkootikumide tarvitamises ja spionaažis süüdistatuna riigist välja.

Kanõgini sõnul hoidsid niinimetatud Donetski Rahvavabariigi separatistid teda käeraudades ja peksid silmapiirkonda.

Kanõgin vahistati 16. juunil separatistide administratiivhoonete juures peetud meeleavaldusel, kus võeti sõna rahu taastamise eest Ida-Ukrainas ning  raketiheitjate kasutamise vastu, kuna viimased põhjustasid meeleavaldajate sõnul vigastusi elamurajoonides.

17. juunil Venemaale tagasi pöördunud ajakirjanikku süüdistati narkootikumide tarvitamises ja spioneerimises Ukraina ja USA kasuks.

Tema sõnul ähvardati teda ülekuulamisel püstoliga. Kanõgin ütles, et ta võitleb rahu eest, kuid selle peale löödi teda näkku.

Ta kinnitab, et ülekuulajad töötasid varasemalt Ukraina Julgeolekuteenistuses.

Kanõgin oli esimene Vene ajakirjanik, kes intervjueeris kaht Ukraina vägede poolt kinni peetud meest, kes tunnistasid end olevat Vene sõjaväelased.

Kinnipeetavad Aleksander Aleksandrov ja Jevgeni Jerofejev olid endi sõnul Vene armee luuremissioonil. Vene kaitseministeeriumi sõnul on need kaks isikut küll teeninud Vene armees, kuid kinnipidamise hetkel nad riigi heaks ei töötanud.

Aleksandrov ja Jerofejev on  Kiievi kohtu 22. mai otsusega  terrorismis süüdistatavad ja nad on kuni 19. juulini kinnipeetavad.

Vene president Vladimir Putin eitab jätkuvalt Kiievi ja lääneriikide süüdistusi separatistidele relvade ja sõjaväelise toetuse andmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles