Paavst: kliima soojenemises on süüdi inimesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: SCANPIX

Rooma paavst Franciscus avaldas 192-leheküljelise ametliku dokumendi ehk entsüklika, milles kutsub läänemaailma üles muutma oma tarbimisharjumusi, et vältida meie ökosüsteemi hävingut.

Kirjutis ei jäta vähimatki kahtlust asjaolus, et peamiseks põhjuseks globaalse kliimasoojenemise taga on nimelt inimtegevus. «Me näeme ennast tema (looduse) isandatena, kellel on õigus teda oma suva järgi rüüstada,» kirjutab paavst.

«Meie südameis pesitsev patu poolt haavatud vägivald peegeldub ka neis haigussümptomites, mis avalduvad maapinnas, vees, õhus ja kõikides eluvormides,» märkis Franciscus. Ta kritiseerib «kollektiivset isekust», kuid annab siiski lootust: veel on aega vigasid parandada ja lõpetada tarbijalik meelelaad ja ahnus.

Keskkonnakaitsjad loodavad, et paavsti avaldus tõstab rohkem päevakorda detsembris toimuva ÜRO kliimakonverentsi. Samas on mitmed Ameerika vabariiklastest poliitikud – sealhulgas potentsiaalsed presidendikandidaadid Jeb Bush ja Rick Santorum – suhtunud paavsti sõnadesse skeptiliselt. 

«Kui presidendi majanduspoliitika ei põhine kardinalidel, piiskoppidel või paavstil, siis miks peaksid seda tegema keskkonnaküsimused?» küsis Bush.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles