Prantslased hoiatavad inglasi: euroliidust lahkumine võib saada teie Waterlooks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitlejad etendamas ajaloolist stseeni Waterloo lahingust.
Näitlejad etendamas ajaloolist stseeni Waterloo lahingust. Foto: AP/Scanpix

18. juunil – päeval, mil suur osa Euroopa juhtidest mälestasid keiser Napoleoni vägedele saatuslikuks saanud Waterloo lahingu kahesajandat aastapäeva, kirjutas prantsuse päevaleht Le Monde hoiatavas toonis juhtkirja: Euroopa Liidust lahkumine võib muutuda Suurbritannia enda tänapäevaseks variandiks ajaloolisest lahingust. 

Erandlikus korras oli juhtkiri inglise keeles ja kandis pealkirja «Inglased, vaadake ette, «Brexit» võib olla teie Waterloo.» («Brexit» – kokku pandud sõnadest «Britain» ehk Suurbritannia ja «exit» ehk väljumine).

«Täna me ütleme pühalikult oma sõpradele teisel pool Inglise kanalit: vaadake ette, Brexitist võib saada teie Waterloo! Ja olemaks kindel, et meie sõnumit kuuldakse, läksime me nii kaugele ja edastasime selle inglise keeles. Härrased inglased, ärge laske libaiseseisvuse sireenidel end kontinendist ära tõmmata. Just nii nagu ka aastal 1815, kuulub teie tulevik Euroopasse», kirjutab leht.

«Riik, mis ajas Napoleoni nurka, ei saa alistuda Nigel Farage`ile (briti Iseseisvuspartei juht ja tuline eurovastane – toim.),» öeldakse juhtkirjas.

Le Monde märgib ka, et Napoleon on tänapäeva Prantsusmaal kaotanud suure osa oma kunagisest võlust. «Tuli välja, et sõjaline geenius oli ühtlasi diktaator. Revolutsionääri ja moodsa Euroopa kujundaja maine on nüüdseks määritud onupojapoliitika ja orjuse pärandiga.»

Prantsusmaa president François Hollande Belgias toimunud meenutusüritusel ei osalenud, jätkates sellega prantsuse riigijuhtide pikaaegset traditsiooni. Selle asemel mälestas ta 18. juunil 1940 kindral Charles de Gaulle`i Londonist saadetud üleskutset natsi-Saksamaa okupatsioonile vastu astuda.

Ligi pool päeva kestnud Waterloo tapluses Napoleoni ja briti väejuhi Wellingtoni hertsogi juhitud vägede vahel sai surma kümneid tuhandeid võitlejaid. Lahing sai Napoleoni impeeriumi luigelauluks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles