Raport: venelased rikuvad Dagestanis inimõigusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene eriväelased Dagestanis.
Vene eriväelased Dagestanis. Foto: AP/Scanpix

Vene terroritõrjeoperatsiooni käigus Dagestani vabariigis rikutakse inimõigusi, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) neljapäeval.

«Mässuliste-vastased operatsioonid võivad olla õigustatud avalikkuse kaitsmise eesmärgil, kuid julgeolekujõududel pole kunagi voli viia neid läbi inimõigusstandarditest lähtumata,» sõnas HRW programmidirekor Venemaal Tatjana Lokšina.

HRW avalikustas neljapäeval 97-leheküljelise raporti julgeolekujõudude ja ebaseaduslike relvarühmituste inimõigusrikkumistest Dagestanis.

«Mässuliste rünnakud tsiviilisikutele, avalikele teenistujatele ja politseile on tõsised kuriteod ning nende toimepanijad tuleb tuua õiguse ette,» lausus Lokšina. «Ent Vene valitsus ei saa kasutada oma kohustust mässuliste rünnakute ennetamiseks ja karistamiseks, et õigustada inimõigusrikkumisi,» lisas ta.

Raportis tuuakse välja mitmeid terroritõrjeoperatsioone, «mille käigus hävitati või purustati eraomandit, mille eest pole omanikke adekvaatselt kompenseeritud, mõnel juhul üldse mitte millegagi,» teatas HRW.

Ülevaate autorite sõnul peetakse salafistliku islamisuuna järgijaid Dagestanis «kahtlusalusteks hoolimata sellest, kas on põhjust süüdistada neid mõnes konkreetses rikkumises või mitte.»

Julgeolekujõudude käitumine võõristab ja marginaliseerib salafistide kogukondi ning tekkinud usaldamatus keskvõimu suhtes on kasulik ainult islamistidest mässulistele, lisas Lokšina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles