Selgusid Türgi parlamendivalimiste lõplikud tulemused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: RIA Novosti

Türgi valimiskomisjon kinnitas neljapäeval parlamendivalimiste tulemused, mille alusel sai riiki juhtinud Õigluse ja Arengu Partei 550-kohalises parlamendis 258 kohta ning lõppes erakonna 13 aastat kestnud ainuvalitsemine.

Türgis 7. juunil toimunud parlamendivalimised võitis võimuerakond AKP, saades 550-kohalises parlamendis 258 kohta. Opositsiooniline Vabariiklik Rahvapartei (CHP) sai 132, Rahvuslik Liikumine (MHP) ja Rahvademokraatlik Partei (HDP) kumbki 80 kohta. AKP-l jäi puudu 18 saadikukohta, et jätkata riigi juhtimis ilma koalitsioonipartnerita.

Avalduses sisalduvail andmeil oli valimisosalus 86,43 protsenti. Valimistel osales 46 451 389 valijat. AKP kogus 40,66 protsenti, CHP 25,13 protsenti, MHP 16,45 protsenti ja HDP 12,96 protsenti häältest.

President Recep Tayyip Erdoğan teeb lähipäevil ettepaneku praegusele peaministrile Ahmet Davutoğlule uue valitsuse moodustamiseks.

Erdoğanil on õigus kuulutada ennetähtaegsed parlamendivalimised välja, kui parteid ei suuda 45 päeva jooksul valitsuskoalitsiooni moodustada. Opositsioonierakonnad soovivad riigipealt püsimist oma tseremoniaalses rollis ja loodavad, et president ei sekku aktiivselt koalitsioonikõnelustesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles