Kataloonia võimuliit läks laiali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania Kataloonia piirkonna president Artur Mas.
Hispaania Kataloonia piirkonna president Artur Mas. Foto: SCANPIX

Erimeelsused Kataloonia iseseisvumisprotsessi üle ajasid Hispaania autonoomses piikonnas 37 aastat võimul olnud koalitsiooni laiali, teatasid ametnikud neljapäeval.

Kataloonia koalitsiooni Koondumine ja Liit (Convergència i Unió - CiU) kuulunud kaks erakonda soovivad mõlemad korraldada Šoti eeskujul referendumit iseseisvumise üle. Madrid on rangelt siduva rahvahääletuse korraldamise vastu.

Kataloonia presidendi Artur Masi erakond Kataloonia Demokraatlik Telg (CDC) tahab korraldada otsest rahvahääletust iseseisvumise üle, kuid selle mõõdukamad liitlased Kataloonia Demokraatlikust Liidust (UDC) taotlevad omariikluse vormi, millega ei kaasneks ülejäänud Hispaaniast lahkuminek.

CiU poliitilise programmi üle on põhimõttelised erinevused, teatas CDC juhi asetäitja Josep Rull.

Kolmapäeval lahkusid UDC liikmed Kataloonia valitsusest.

Võimukoalitsioon CiU loodi 1978. aastal.

Sügisel toimuvad ka kohalikud valimised, mis separatistlike erakondade sõnul on juriidiline mehhanism, millega selgitatakse välja katalaanide tahe.

Kui iseseisvusmeelsed kandidaadid võidavad, siis koostatakse uus põhiseadus ning rajatakse institutsioonid, mis saavad tulevase riigi aluseks, seisab Kataloonia valitsuse märtsis allkirjastatud kavas.

Üleminekuprotsess uue Kataloonia riigi loomiseks kulmineerub kõige hiljem 18 kuud pärast valimisi, kirjutatakse dokumendis.

Separatistide võimuletulekul plaanitakse korraldada uue riigi põhiseaduse üle referendum, millele järgnevad parlamendivalimised ning läbirääkimised Kataloonia suhete üle Hispaania ning Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles