Moskva valmistub vastama Vene varade arestimisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisministeeriumi hoone.
Venemaa välisministeeriumi hoone. Foto: SCANPIX

Moskva valmistab ette juriidilist vastust Venemaa varade arestimisele Prantsusmaal ja Belgias, lausus Vene asevälisminister Vassili Nebeznja täna.

«Venemaa teeb selle nimel tööd. Milliseks kujuneb meie vastus, näitab aeg,» lausus Nebeznja.

«Kes iganes nõndaviisi käitub, peab mõistma, et tuleb vastureaktsioon,» lisas ta.

Haagi alaline arbitraažikohus rahuldas möödunud aastal Venemaa naftafirma Jukos endise omaniku Group Menatep Limitedi (GML) nõude Vene riigi vastu 50 miljardi dollari suuruses summas, mis tuli välja maksta 2015. aasta 15. jaanuariks.

Kohus otsustas, et Kreml sundis Jukose ülemäära kõrgete maksunõuetega pankrotti ja müüs seejärel kompanii varad riigiettevõtetele.

GMLi direktori Tim Osborne'i sõnul asuti Prantsusmaal ja Belgias otsust rakendama ning ta väljendas lootust, et sama tehakse ka Suurbritannias ja USAs. «See puudutab pangakontosid ja kinnisvara,» ütles Osborne. Tema sõnul algas protsess enam kui nädal tagasi.

Prantsusmaal külmutati Vene valitsusega seotud kontod vähemalt 40 pangas ning arestiti kaheksa või üheksa hoonet.

Belgia välisministeeriumi teatel arestisid vara kohtutäiturid ilma valitsuse sekkumiseta. «See on kohtuotsus, mille viisid täide kohtutäiturid. Meid ei teavitatud ja me ei sekkunud.»

Vene meedia teatel puudutas Belgia võimude tegevus ka riigimeediat, sealhulgas telekanalit Russia Today ja uudisteagentuuri TASS. «Agentuuri vara kuulub Venemaale, mistõttu valmistab olukord meile muret,» lausus TASSi pressiesindaja Dmitri Pertsev.  

Arestitud Venemaa vara suurus ei ole teada, ent Vene majandusminister Aleksei Uljukajev ütles neljapäeval, et see on ebaoluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles