Putin tõotas kaitsta Venemaa huvisid seoses varade arestimisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

President Vladimir Putin lubas reedel kaitsta Venemaa huve pärast seda, kui riigi varad seoses naftafirma Jukos endiste omanike nõudega Belgias ja Prantsusmaal arestiti.

«Kaitseme oma huvisid õiguslikul teel,» lausus Putin. «Meie seisukoht on selge: Venemaa ei tunnista selle kohtu volitusi,» lisas ta Haagi alalisele arbitraažikohtule viidates.

Kohus rahuldas mullu Jukose endise omaniku Group Menatep Limited (GML) nõude Vene riigi vastu 50 miljardi dollari suuruses summas, mis tuli välja maksta 2015. aasta 15. jaanuariks.

Kohus otsustas, et Kreml sundis Jukose ülemäära kõrgete maksunõuetega pankrotti ja müüs seejärel kompanii varad riigiettevõtetele.

GML-i tütarfirmad Hulley Enterprises ja Yukos Universal Limited esitasid hagi Vene riigi vastu juba 2005. aastal, algne nõue oli üle 100 miljardi dollari.

Kohus leidis, et kuigi Venemaa ei ole allkirjastanud energiahartat, tuleb tal Jukose puhul ikkagi täita sellest tulenevaid nõudeid.

Kompensatsiooninõue langetati 100 miljardilt 50 miljardile, mis vastab Jukose väärtusele 2007. aastal, kui lõppes firma pankrotimenetlus.

GML-i direktori Tim Osborne'i sõnul asuti Prantsusmaal ja Belgias otsust rakendama ning ta väljendas lootust, et sama tehakse ka Suurbritannias ja USA-s.

«See puudutab pangakontosid ja kinnisvara,» ütles Osborne. Tema sõnul algas protsess enam kui nädal tagasi.

Prantsusmaal külmutati Vene valitsusega seotud kontod vähemalt 40 pangas ning arestiti kaheksa või üheksa hoonet. Belgia välisministeeriumi teatel arestisid vara kohtutäiturid ilma valitsuse sekkumiseta. «See on kohtuotsus, mille viisid täide kohtutäiturid. Meid ei teavitatud ja me ei sekkunud.»

Vene meedia teatel puudutas Belgia võimude tegevus ka riigimeediat, sealhulgas telekanalit Russia Today ja uudisteagentuuri TASS. «Agentuuri vara kuulub Venemaale, mistõttu valmistab olukord meile muret,» lausus TASS-i pressiesindaja Dmitri Pertsev.  

Arestitud Venemaa vara suurus ei ole teada, ent Vene majandusminister Aleksei Uljukajev ütles neljapäeval, et see on «ebaoluline».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles