Obama: relvaseadused peavad muutuma karmimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama väljendas reedel Charlestoni kirikutulistamisest kõneledes veendumust, et ühel päeval muudetakse Ühendriikide relvaseadused rangemaks.

Obama astus San Franciscos USA linnapeadele esinedes vastu kriitikutele, kes süüdistavad teda Lõuna-Carolina üheksa mustanahalise kirikulise surma politiseerimises.

Tulirelvakuriteod lähevad riigile kalliks maksma, rõhutas president. «Ainuüksi 2013. aastal suri selle tõttu üle 11 000 ameeriklase.»

Ta tegi kongressile etteheiteid, et otsustavat sammu ei suudetud astuda juba 2012. aastal, kui Connecticuti osariigis Newtownis lasti koolitulistamises maha 26 inimest, neist 20 lapsed.

«Me ei oleks hoidunud ära iga vägivallategu ega isegi mitte enamikku,» tunnistas Obama. «Me ei tea, kas see (relvaseaduse muutmine) oleks hoidnud ära selle, mis juhtus Charlestonis. Ükski reform ei saa tagada vägivalla kadumist, aga meie hulgas oleks võibolla täna mõni ameeriklane rohkem.»

«Me võinuks peatada ühe tulistaja, mõned perekonnad oleksid ehk veel terved. Kõigil teil oleks võibolla tulnud vähem matustel käia,» ütles president.

Vahetult pärast tulistamist näis Obama loobuvat mõttest, et enne tema kaheksa-aastase ametiaja lõppu järgmisel sügisel relvaseaduse asjus veel midagi saavutatakse. Reedel esines ta söakamalt ja kutsus üles ausale debatile.

«Ma ei ole loobunud. Mul on usku, et lõpuks me saavutame edu. Me suudame olukorda muuta, aga me peame tundma, et seda on hädasti vaja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles