Ameeriklased hädas: Süürias pole piisavalt mõõdukaid mässulisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Süüria Armee võitlejad.
Vaba Süüria Armee võitlejad. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide strateegia Süüria konfliktis on takerdunud: riik on nõus koolitama ja relvastama vaid neid võitlejaid, kes sobiksid rangetele ideoloogilistele tingimustele ja ei toetaks islamiäärmuslasi. Selliseid on aga aina raskem leida.

«Üritame identifitseerida ja värvata inimesi, kelle peale võiks loota. See tähendab – kes oleksid valmis võitlema ja kellel oleks õige meelelaad ja ideoloogia,» rääkis USA kaitseminister Ashton Carter Kongressi ees. Ja lisas: «Tuleb välja, et mõlemale kriteeriumile vastavate inimeste leidmine on väga raske.»

Ameeriklaste nägemuses võtaks nende rajatud 500 miljonit dollarit maksma läinud koolitus- ja varustusprogrammist osa 5000 meest, kes oleksid nõus võitlema pealetungiva äärmusrühmituse ISIS ehk Islamiriik vastu. Selle asemel on Pentagoni andmetel alustanud Türgis ja Jordaanias asuvates väljaõppekeskustes treeninguid vaid sada kuni paarsada vabatahtlikku. «Meil on piisavalt treeningkohtasid ja -vahendeid,» sõnas Carter. «Aga meil pole praegu piisavalt inimesi, kellega neid täita.»

Mai alguses alanud programmi eesmärk oli tõmmata kaasa need Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu sõdivad võitlejad, kes ei toetaks Islamiriiki ega ka al-Qaedat. Plaan põrkus just oma potentsiaalse sihtrühma tulisele vastuseisule. Osad al-Assadi vastu võitlejatest mässulistest ei soovi tõsta oma relva ISISe vastu. Mõnede teiste kohta on kardetud, et nad liituvadki vaid selleks, et pärast koolituse läbimist minna ja Islamiriigiga ühineda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles