Riias marssis 5000 inimest seksuaalvähemuste toetuseks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia geiparaadil osalejad aastal 2012.
Riia geiparaadil osalejad aastal 2012. Foto: AP/Scanpix

Riia kesklinnas toimus täna seksuaalvähemuste edendamise nädala Europride 2015 silmatorkavaim sündmus - paraad, kus korraldajate teatel osales ligi 5000 inimest.

Vastuprotestijaid oli paraadi saatma kogunenud seevastu vaid mōnikümmend. Vikerkaarelippude kandjate pihta saadeti teele ka paar muna, ent kokkupōrkeid paraadil ei toimunud. üritust turvasid sajad politseinikud.

Osalejate seas oli näha kōigi Euroopa riikide, aga ka näiteks Gruusia ja Venemaa esindajaid. Vene lippude kandjad skandeerisid: "Venemaa saab vabaks."

Riias oli kohal ka Eesti seksuaalvähemuste eest seisjate esindus.

Paraad algas Vabaduse puiesteel ja lōppes Riia kesklinnas asuvas Vērmanese pargis. Võimud otsustasid julgeolekukaalutlustel viimasel hetkel paraadi marsruuti muuta.

Paraadi kogunes jälgima suur hulk pealtvaatajaid. Mõned neist suhtusid toimuvasse hukkamõistvalt ja ei jätnud oma arvamust enda teada.

Parasjagu Riias puhkust veetva Postimehe toimetaja Liisa Tageli sõnul oli väga suur osa publikust sõbralikult meelestatud ja pigem uudishimulikud.

«Mõned üksikud solvasid ja karjusid «idioodid!» Minu enda lemmikuteks olid grupp vanemaid meesterahvaid, kellel seljas t-särgid kirjaga: «don`t touch my ass!» (ära puuduta mu pe…et).»

Turvameetmed olid Tageli sõnul tõhusad. «Tunne on vahepeal justkui puuris, kuhu inimesed piiluvad.» Tema hinnangul oli osalejate arv selgelt suurem kui ametlikult prognoositud paar tuhat inimest.

Sündmuse eesmärk on tuletada ühiskonnale meelde lesbide, homo-, bi- ja transseksuaalide olemasolu ja nende ebapiisavat õiguslikku kaitset. 

Europride'i nädal toimub Riias 15.-21. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles