Taani Rahvapartei ei usu enamusvalitsuse sündi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani Rahvapartei (DPP) esimees Kristian Thulesen Dahl
Taani Rahvapartei (DPP) esimees Kristian Thulesen Dahl Foto: SCANPIX

Taani valimistel opositsioonileeri parima tulemuse saavutanud immigratsioonivastase Taani Rahvapartei (DPP) esimees Kristian Thulesen Dahl ütles laupäeval, et tema ei usu paremtsentristliku enamusvalitsuse sündi.

Seni opositsioonis olnud erakonnad on koostööks liiga erinevad, ütles Thulesen Dahl pärast kohtumist valitsuskõnelusi alustanud paremtsentristliku Venstre juhi Lars Løkke Rasmusseniga.

Løkke Rasmussen kutsus esimesena valitsuskõnelustele DPP kui opositsiooni edukaima erakonna, teatas uudisteagentuur Ritzau. Järgmisena kohtub ta liberaalide liidu ja konservatiivse rahvaerakonnaga.

Nelja erakonna nn sinine blokk võitis neljapäeval peetud valimised, kindlustades endale 179-kohalises parlamendis 90 kohta vasakpoolse võimuliidu 85 vastu.

Rahvapartei tegi valimistel teise tulemuse, kogudes 21,1 protsent häältest. Rohkem hääli kogusid vaid sotsiaaldemokraadid, pälvides 26,3-protsendise toetuse.

Juhtiv opositsioonijõud, liberaalne Venstre kogus vaid 19,5 protsenti häältest, kuid kesisest tulemusest hoolimata on teised paremtsentristlikud erakonnad valmis toetama Løkke Rasmusseni uue peaministrina.

Kuninganna Margrethe II tegi reedel talle ülesandeks valitsuse moodustamise. Valimistel lüüa saanud sotsiaaldemokraadist peaminister Helle Thorning-Schmidt teatas tagasiastumisest.

Rahvapartei rõhutas valimiskampaania vältel, et ühineb valitsusega vaid juhul, kui selle tulemuseks on suurem poliitiline mõju kui parempoolse valitsuse passiivselt parlamendis toetamine.

DPP toetas 2001.-2011. aastani parempoolseid valitsusi, kes lubasid vastutasuks anda järele nende põhinõudele, migratsioonipoliitika karmistamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles