Mali tuareegi mässulised allkirjastasid rahuleppe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali tuareegid
Mali tuareegid Foto: SCANPIX

Mali tuareegi mässuliste koalitsioon allkirjastas laupäeval rahuleppe, mille eesmärk on teha etniliselt lõhestatud riigis lõpp aastatepikkusele ebastabiilsusele.

Valitsus allkirjastas leppe juba kaks nädalat tagasi, kuid mässulised nõudsid seejärel selles mõningaid muudatusi.

Azawadi Araablaste Liikumise liige Sidi Brahim Ould Sidati allkirjastas Azawadi Liikumiste Koordinatsioonikogu (CMA) nimel pealinnas Bamakos rahuleppe tseremoonial, mida kanti üle televisioonis.

Ülejäänud mässuliste rühmitused allkirjastasid leppe mais.

«Rahu ei saavutata kunagi vaid ühe allkirjaga, vaid see sünnib allkirjastatud lepingute austamisest ja osapoolte poliitilisest tahtest,» ütles tseremoonial mässuliste esindaja Mahamadou Djeri Maiga.

Rahulepinguga antakse Mali hõredalt asustatud põhjaosale endisest rohkem enesemääramisõigust, täielikku autonoomiat regioonile ei lubatud.

Varasemad rahulepingud mässulistega pole püsivat rahu toonud.

Mali põhjaosa kõrbes tegutsevad rivaalitsevad relvarühmitused ja vohab uimastikaubandus. Piirkond on olnud ebastabiilne alates Mali iseseisvumisest 1960. aastal.

2012. aastal alustasid separatistlikud rühmitused Mali keskvalitsuse vastu mässu, mis lõppes piirkonna langemisega islamiäärmuslaste kätte.

Prantsusmaa alustas 2013. aasta jaanuaris sõjalist operatsiooni Mali põhjaosa vabastamiseks islamistide käest.

Nüüdseks on islamistid Mali põhjaosast välja tõrjutud ning riigis tagavad rahu ligi 3000 Prantsuse sõdurit ja ÜRO rahuvalvemissioon MINUSMA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles